Projeler beklemede!

Konya'da bazı projeler, protokol anlaşması imzalanmasına rağmen rafa kaldırıldı. Metro, Lojistik Köy, Buğday Pazarı Gar Projesi ve Yeni Hal binası projesinde ise yol alınamadı

Konya'da şehir trafiğini rahatlataca ve Konya'nın ticaret hacmini artıracak bir takım projeler sekteye uğradı. Aradan geçen 7 yıla rağmen şehir içi trafiğini rahatlatacak metro ve banliyo hattı ile yeni gar noktasında hala somut adım atılmadı. Lojistik projesi de gecikti. Yeni hal projesi de rafa kaldırıldı.

Milyonlarca kişiye rahat toplu ulaşım imkanı sağlayacak Konya Metrosu Projesi'nde pek mesafe alınamadı. Metro projesi, Konyalıları heyecanlandırmıştı. Konya’nın farklı bölgelerindeki önemli noktaları birbirine bağlayacak metro hattı, diğer pek çok proje gibi yılan hikayesine döndü. Demir ağ projesi üç ayrı etaptan oluşacak. Birinci etap; Selçuk Üniversitesi kampusü, Alaeddin-Yeni Hızlı Tren Garı-Meram Belediyesi Hizmet Binası ve Beyhekim güzergahını kapsayacak. Metro hattı sadece ilk etapla sınırlı kalmayacak. 2020’ye kadar yapılacak ikinci ve üçüncü etap projeleri ile üç merkez ilçeyi birbirine bağlanacak. Fetih Caddesi’ndeki Doğu Ringi 12,2 kilometre iken Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Çevre Yolu Metro ağı 8,4 kilometre olacak. Toplamda 44 kilometre olacak Konya Metrosu ile mesafeler kısalacak, vatandaş zaman yönünden tasarruf sağlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “bizzat takip edeceğim” dediği bu etap "17 Aralık 2018’de hizmete açılacak" denildi. Ama metroda da pek ilerleme sağlanamadı.

LOJİSTİK KÖY'DE İLERLEME YOK

Konya'nın limanlara ulaşımını kolaylaştıracak ve şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşünülen Lojistik Köy Projesi de hala hayata geçirilmedi. Projenin akıbeti henüz netleşmedi. 2010 yılından beri şehrin gündeminde olan proje, yeterli ilerleme sağlanamadı. Yıllardır konuşulan projenin henüz ihalesi bile yapılmadı. Konya için büyük önem arz eden projenin ne zaman şehre kazandırılacağı ise belli değil.

BANLİYÖ SÖZÜ 2009'DA VERİLDİ

Banliyö hattı projesi ilk kez 2009 yılında gündeme gelmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2009 yılında banliyö hattı projesi için Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ile protokol imzalamıştı. Aradan geçen 7 yıla rağmen proje noktasında somut bir adım atılmadı. 7 yıl önce şehir içinde banliyö seferlerinin gerçekleşeceğini söyleyen Akyürek, "Banliyo projesi kapsamında hızlı tren vagonlarından kiralayacağımız ve bizim satın alacağımız metro vagonlarıyla mevcut hattı şehir içi hat olarak kullanacağız. Ama bu da aynı zamanda hafif metro sistemi, bağımsız yol, konforlu yolculuk ve sinyalizasyonsuz gidiş-geliş olacak. MÜSİAD binasının oradaki ikinci istasyondan kalkacak, Eski Sanayi Bölgesi’nde bir inme-binme yapacak bir de 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde inme-binme yapılacak. Şehir içi banliyö seferleri aslında Hızlı Tren hattını kullanılacağı için 100 milyon dolara mal olacak bir yatırım. Bizim projemizle sadece satın alacağımız ve kiralayacağımız taşıtların maliyeti kadar olacak. Bu da muhtemelen 25 milyon dolar gibi bir seviyede olacak" ifadelerini kullanmıştı.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in 2009 Yerel Seçimleri öncesinde verdiği Sebze Meyve Hali Projesi için de hala somut bir adım atılmadı. Akyürek 2009 yılında, “Konya’da yaptığımız Balık Hali gibi güzel bir diğer yatırımımız da sebze ve meyve hali olacaktır. Projesi tamamlanan 300 bin metrekarelik alanda 100 bin metrekaresi otopark olmak üzere Türkiye’nin en güzel sebze-meyve halini yapacağız. Karatay Bölgemizde yapılacak bu eserin Konya’mızda yeni bir ufuk açacak, yeni bir vizyon oluşturacak ve en az bin kişiye istihdam sağlayacak” demişti. Ancak yeni bir sebze hali hala şehre kazandırılmadı. Esnafın yeni hal hayali suya düştü. Laboratuvarı olmayan, şehrin merkezinde kalan hal, ihtiyacı karşılamıyor.

GAR PROJESİ ÇOK GECİKTİ

Şehrin yöneticileri yıllardır "Konya'ya yeni bir gar kazandırılacak" şeklinde açıklamalar yapıyor. Buğday Pazarı Gar Projesi, bir türlü hayata geçirilemedi. 75 bin metrekarelik alana sahip projede,

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ofisleri, yemekhane, toplantı ve eğitim salonu, gişeler, teknik depolar, ticari alanlar; restoran, kafe, banka, PTT, dükkan, acenta, büro, VIP ve CIP salonları, kapalı otopark, servis alanları bulunacak. Kamulaştırma konusunda yaşanan problemlerin çözümü amacıyla taşınmazların acele kamulaştırılmasına dair Bakanlar Kurulu kararı 5 Nisan 2015 tarihli ve 29317 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. 2014 yılında projede ön yeterlilik ihalesi yapıldı. Fakat, bölgedeki sıkıntılar nedeniyle gar yapılamadı.

KERİM ATICI

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri