Prof. Özsoy: Katılım Bankaları Yapısı Gereği Zarar Etmezler

Ekonomist Prof. Dr. İsmail Özsoy, katılım bankalarının şimdiye kadar hiç zarar etmediğini, bunun sebebinin de katılım hesapları havuzunda biriken paralarla yüzlerce kalem iş yaptığından.

Ekonomist Prof. Dr. İsmail Özsoy, katılım bankalarının şimdiye kadar hiç zarar etmediğini, bunun sebebinin de katılım hesapları havuzunda biriken paralarla yüzlerce kalem iş yaptığından. Bunlardan bazıları başarısız olsa bile, çoğu kârla neticelendiğinden toplamda şimdiye kadar hep kâr dağıttığını söyledi.

Sinop Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (SİSAD) düzenlemiş olduğu ‘Katılım Bankacılığı (Faizsiz Bankacılık) Prensipleri ve Uygulamaları’ konulu seminerde konuşan Fatih Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özsoy, katılım bankalarının fiilen bir mal veya hizmet ticaretinin gerçekleşmesini sağladığını belirtti. Prof. Özsoy, "Katılım bankası, burada tam bir tüccar gibi davranır ve bizzat bir katma değer üretirken, kredi işleminde banka sadece ödünç veren durumunda kalmaktadır. Bankalardan nakdi kredi alanlar, bu kolay parayı tedbirsizce harcayarak verimsiz hale getirebilirler. Halbuki o para, üzerindeki faiz yüküyle oldukça maliyetli hale gelmiştir. Borçlu bunu unutur ve onu harcamaktan elde ettiği fayda ile borcun külfeti arasında dengeyi kaçırır. Katılım bankaları ise mal sattığından borçlunun ödeyeceği bedel ile elde edilen fayda arasında kesin bir denge vardır. Para çarçur edilebilirken, mal dengeli ve ihtiyaç gideren bir kullanım imkanı sunar. Banka kredisinde ödeme günü geldiğinde, elde bir şey kalmamış olabilir. Katılım bankasının sattığı mal ise hala elde olabilir. Hatta dayanıklı bir mal ise zaten varlığı devam eder. Borcun ödenememesi halinde malın düşük fiyattan bile olsa, paraya çevrilme ihtimali vardır." dedi.

Katılım bankalarının hem İslami hem de iktisadi manada gerçek ticari kuruluşlar olduğunu belirten İsmail Özsoy, "Faizden arındırılmış olarak reel iktisadi faaliyetlerden kazanç elde etmeye çalışırlar. Gelir türleri kâr ve kiradır. Ortaklık ve finansal kiralamanın yanı sıra genellikle mal ticareti yaparlar. Malın zaman, mekan veya mülkiyet değişimiyle kullanım faydasını artırarak, bunun karşılığında kâr elde eder ve bunu ortağı olan fon sahipleriyle paylaşırlar." dedi. SİSAD toplantı salonunda yapılan seminere iş adamları ve diğer meslek mensupları katıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri