Prof. Kalkan: Birkaç Sene Sonra Baz İstasyonlarını Evinize Alacaksınız

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Tunaya Kalkan, cep telefonlarının baz istasyonlarından tehlikeli olduğunu belirterek, “Birkaç sene sonra baz istasyonlarını evinize alacaksınız.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Tunaya Kalkan, cep telefonlarının baz istasyonlarından tehlikeli olduğunu belirterek, “Birkaç sene sonra baz istasyonlarını evinize alacaksınız. ‘Hoca demişti’ diyeceksiniz. ‘Baz istasyonu niye bize uzak, baz istasyonunu buraya getirsenize’ diyeceksiniz.” dedi. Cep telefonu kullanırken kulaklık kullanılmasını, telefonun kafaya dayanmamasını, bir parmak boşluğu ara bırakılmasını, arama yapar yapmaz telefonun kulağa götürülmemesini de önerdi.

“Baz İstasyonları, Bursa Ölçüm Sonuçları, İnsan Sağlığına etkisi ve bu konudaki Bilimsel çalışmalar” konulu bilgilendirme semineri Merinos Atatürk Kongre Merkezi’nde yapıldı. Mahalle muhtarlarının katılımıyla gerçekleştirilen seminerde konuşan Prof. Dr. Mustafa Tunaya Kalkan, yüksek gerilim hatlarının tehlikesine dikkat çekti. Uluslar arası kuruluşların yüksek gerilim hatlarıyla ilgili 5 bin volt/metre olması yönünde görüş bildirdiğini ifade eden Kalkan, Türkiye’deki standardın ise 15 bin olduğunu ve hala indirilmediğini kaydetti.

“KANSER ARAŞTIRMA MERKEZİNİN ÜZERİNDEN YÜKSEK GERİLİM HATTI GEÇİYOR”

Toplumda yüksek gerilim hatları konusunda kimsenin şikayetçi olmadığını, gösteri yapmadığını vurgulayan Prof. Kalkan, bunların kansere neden olduğunu ifade etti. Aynı uluslararası kuruluşun baz istasyonları için belirlediği zararlı sınırın 2 bin olduğunu, emniyetli sınırın ise 40 olduğunu açıkladığına dikkat çekti. Türkiye’deki baz istasyonu sınırının ise 10 olduğunu belirten Kalkan, baz istasyonlarının günah keçisi ilan edildiğini ileri sürdü. Prof. Kalkan, 1996 yılında yüksek gerilim hattının Akatlar’da Kanser Savaş Merkezi’nin üzerinden geçtiğini gösteren bir fotoğraf çektiğini ve hala aynı hattın yerinde durduğunu belirterek, “Trajikomik duruma bakar mısınız?” dedi.


“BAZ İSTASYONU UZAKSA GÖRÜŞMENİZİ KISA TUTUN”

“Baz istasyonunun uzak ya da çekimin az olduğu yerde görüşmenizi kısa tutun” diyen Prof. Kalkan, “Baz istasyonu uzak olsun istiyorduk, hayır baz istasyonu yakın olsun. Baz istasyonu yakınsa başınız belada demektir.” diye konuştu. Bir muhtarı yanına çağırarak cep telefonu ile arama yapılmadan önce ve arama yapıldıktan sonra oluşan değerleri cihaz ile ölçen Kalkan, cep telefonunun baz istasyonundan çok daha tehlikeli olduğunu vurguladı.

“BAZ İSTASYONUNUNU EVİNİZE ALACAKSINIZ”

Normalde 0,10’larda olan değerlerin cep telefonu ile 10 kat arttığını, arama yapıldığı sırada ise zirve yaptığını hatırlatarak, şunları dile getirdi: “Ne baz istasyonundan bahsediyorsunuz bana. Baz istasyonunu günah keçisi ilan ediyoruz biz. Burada esas sorun baz istasyonu değil. 5 sene sonra duyacaksınız, hatta ben size bir şey daha söyleyeyim, yeni teknoloji gelecek, birkaç sene sonra kendi evinize alacaksınız, ‘hoca demişti’ diyeceksiniz. ‘Baz istasyonu niye bize uzak, baz istasyonunu buraya getirsenize’ diyeceksiniz.”

Bilgi Teknoloji Kurumundan İnternet ve İletişim Uzmanı Haluk Ayhan’da sağlıklı internet kullanımı konusunda katılımcılara bilgi verdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri