Prof. Gözler, Haşim Kılıç’a Hakaret Ettiği İddiasıyla Hakim Karşısına Çıkacak

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' adlı kitabında Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’a hakaret ettiği iddiasıyla Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde...

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' adlı kitabında Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’a hakaret ettiği iddiasıyla Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Basın yoluyla görevliye alanen hakaret’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

Dava, Haşim Kılıç’ın avukatı aracılığıyla 23 Aralık 2013 Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu şikayet dilekçesinin ardından Memur Suçlarını Soruşturma Bürosu Savcısı tarafından hazırlanan iddianame sonrasında açıldı. AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın şikayet dilekçesinde, Prof. Dr. Kemal Gözler’in kitabının muhtelif sayfalarında Kılıç’a hakaret ettiği iddia edildi. Dilekçede, ‘Örnekleriyle usulsüz alıntı sorunu’ adlı kitabında AYM Başkanı Haşim Kılıç ve mahkeme üyeleri ve kararlarını itibarsızlaştırma amacıyla haksız isnatta bulunulduğu öne sürüldü.

Şikayet dilekçesinde yer verilen bazı ifadeler şöyle: "Kasım 2013’te yayınlanan kitabın Anayasa Mahkemesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi’nin bütün üye ve raportörlerine, diğer yüksek mahkemelere, bütün üniversitelerin hukuk fakülteleri başta olmak üzere öğretim elamanlarına, üniversite kütüphanelerine gönderilmiştir. Elektronik posta yoluyla elektronik versiyonu ulaşım adresine gönderilmiştir. Bir anayasa profesörünün gazete köşelerinde çıkmış ve dava konusu yapılarak tekzip edilmiş dedikoduları kitabına alarak, bu kitabı bütün yargı ve hukuk camiasına ücretsiz olarak dağıtmasının tek amacı olabilir; yüksek mahkemeyi, onun başkan ve üyelerini itibarsızlaştırmak. Böyle bir fiilin akademik çalışmayla veya akademik özgürlükle bir ilişkisinin olmadığı açıktır. Doğrudan müvekkili hedef alan ve suçlayan ithamların yazarın cezai ve hukuki sorumluluğunu doğuracağı kuşkusuzdur."

POF. DR. GÖZLER: HAKARET ETMEDİM

Kurucusu olduğu ve halen editörlüğünü yaptığı ‘www.anayasa.gen.tr’ adresinde davayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Kemal Gözler, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 21 Mayıs 2014 tarih ve 2014/4631 sayılı iddianamesiyle Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinde hakkımda Türk Ceza Kanununun 125/1-2-3(a)-4, 53/1. maddeleri uyarınca kamu davası açılmıştır. İddianame Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 23 Mayıs 2014 tarihli ara kararıyla kabul edilmiştir. Davanın ilk duruşması Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 14 Ekim 2014 Salı günü saat 09:35'te yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

Pof. Dr. Kemal Gözler, Haşim Kılıç’ın şikayet dilekçesine cevaben Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazısında ise iddiaları yalanladı. Kitabın 680 sayfa olduğunu hatırlatan Gözler, kitabın Anayasa Mahkemesi hakkında veya Anayasa Mahkemesinin bir üyesi ve raportörü hakkında yazılmadığını öne sürdü.

Öte yandan Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianamede ise "Müştekinin kişilik haklarına saldırı niteliğindeki ibareleri barındıran dolayısıyla hakaret içeren gazete yayınlarını kendi kitabına alarak yeniden yayınlamak suretiyle, üstlenmiş olduğu kamu görevi nedeniyle müştekiyi alenen aşağılayan şüphelinin yargılamasının yapılarak, eylemine uyan ve yukarıda belirtilen sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur." ifadeleri yer aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri