Prof. Eskin: Üniversite Gençliğinin İçinde Bulunduğu Durumla İlgili Çalışma Yok

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eskin, ülkemizde üniversite gençliğinin içinde bulunduğu durumla ilgili çalışma olmadığını söyledi. Ülkemizde...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eskin, ülkemizde üniversite gençliğinin içinde bulunduğu durumla ilgili çalışma olmadığını söyledi. Ülkemizde gençlerin intiharı konusunda önlem alınmadığını, buna üniversiteler ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da dahil olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Eskin, “Herkes gençlere tavsiyede bulunuyor. Şöyle olun böyle olun deniyor. Ama gençliğimizin içinde bulunduğu durumla ilgili bir bilgimiz yok. Gençlere fırsat vermiyoruz. Onları içimize almıyor, onları dinlemiyoruz. Bütün mesele bu.” dedi.

ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen Dünya İntiharı Önleme Günü Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Mehmet Eskin, genç intiharlara değindi. Ülkemizde kendisini öldürmeyi düşünen gençlerin oranının yüzde 25 olduğunu, buna karşılık intihar girişiminde bulunan oranın ise yüzde 9 olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Eskin, gençlerin bu eğilimlerinin araştırılması gerektiğini söyledi. Ülkemizde intiharlar konusunda çok fazla önlem alındığını düşünmediğini aktaran Keskin, “Toplum tarafından çok bilmediğimiz bir konu. Ülke olarak, gençliğimiz olarak, intiharları önleme programlarına aşina değiliz, nasıl davranacağımız bilmiyoruz. Gençlerin intiharları konusunda ne yapacağımızı bilmiyoruz. 12 ülke ile yaptığım bir çalışmada, gençler üzerinde kendisini öldürmeyi düşünenlerin oranı, Avusturya’da yüzde 49, Çin yüzde 23, İran yüzde 30, İtalya yüzde 21, Japonya yüzde 26, Ürdün yüzde 30, Filistin yüzde 25, Suudi Arabistan yüzde 20, Tunus yüzde 21, Türkiye yüzde 25, İngiltere yüzde 39, ABD yüzde 31. İntihar girişiminde bulundunuz mu? sorusuna ise tam tersine bir tablo gösteriyor. Avusturya yüzde 3, Çin yüzde 3,8, İran 6,7, İtalya 2,6, Japonya 2,9, Ürdün 21, Filistin yüzde 13, Suudi Arabistan yüzde 12, Tunus yüzde 6, Türkiye yüzde 9, İngiltere 7, ABD yüzde 3,3. Bu rakamlar bizlere şunu gösteriyor, üniversite öğrencilerinin içinde bulunduğu durumu. Genel sağlık anketlerine baktığımızda ruhsal sorunu olan öğrencilerin oranı en düşüğü yüzde 30’larda. Yönetimler de bunlara dikkat çekmiyor. Üniversite öğrencilerinin ruh sağlığı gözönüne alınan ve üzerinde durulan bir konu değil. Üniversiteler de dahil.” dedi.

Gençler arasında depresyon açısından bakıldığında Türkiye’nin durumunun hiç de iç açıcı olmadığını aktaran Prof. Dr. Mehmet Eskin, “Müslüman ülkelerde gençlerin durumu, Türkiye dahil hiç parlak değil. Biz gençlerimize çok fazla değer vermiyoruz. Gençlerin ihtiyaçlarını, topluma ve politik hayata katılımlarını çok onaylayan bir yapı yok. Freedom House’a göre Türkiye kısmı özgür bir ülke olarak görünüyor. Gençlerin delikanlılık döneminde özgürlük talepleri var. Özgürlük talebi karşılanmayınca mutsuz oluyorlar. Gençlerimiz daha fazla toplumsal hayata katılmalı, bunun için de düzenlemeler yapılalı. Üniversitede olan gençlerimiz için ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapılması gerekmektedir. Üniversitelerde ne YÖK’ün ne Gençlik Spor Bakanlığı’nın gençliğimizle ilgili çalışması yok. Gençlik Spor Bakanlığı dağıttığı broşürlerde gençler şöyle olsun şöyle olsun diyor. Ama gençlerin şuanda nasıl olduğuyla ilgili bir bilgi yok. Herkes gençlere nasıl olmaları gerektiğini söylüyor. Gençlere fırsat vermiyoruz. Onları içimize lama, onları dinlemiyoruz. Bütün mesele bu.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri