Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan vefat etti

Bayram için Mersin’e giden Çelikdoğan yazlığında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Türkiye’nin ağır sanayi hamlesinin mimarı ve Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın İTÜ’de asistanlığını yapan, sanayi hamlesinin her adımında yanında bulunan Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan vefat etti. Dün saat 18.30 sıralarında Mersin Anamur’daki yazlığında kalp krizi geçiren Çelikdoğan, hastaneye kaldırılırken yolda vefat etti. 



CENAZESİ YARIN DEFNEDİLECEK
 
Sedat Çelikdoğan, yarın Ankara Gölbaşı Merkez Camii’nde ikindi namazı sonrasında kılınacak olan cenaze namazı sonrasında Gölbaşı kabristanlığında defnedilecek.

KİRLİ MANŞETLERLE ÜRETİMİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR
 
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM)'da Milli Görüş'ün ağır sanayi hamlesi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Çelikdoğan, temeli 1976 yılında Milli Görüş Lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından atılan TÜMOSAN'ın kuruluş süreciyle ilgili önemli bir hatırasını paylaşmıştı. 
 
TÜMOSAN fabrikasının kurulduğu günlerde yaşananları anlatırken içeriden ve dışarıdan lobilerin bunu engellemek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarına dikkat çeken Çelikdoğan, “O yıllarda ülkemizde 120 bin çiftçi traktör bekliyordu. Pazar yabancıların elindeydi. Biz TÜMOSAN fabrikasının kurulmasına karar verdik. Lisans anlaşmaları yaptıktan sonra fabrikanın Konya'da olmasını uygun gördük. Sonrasında bir bataklığı kurutarak fabrika alanı yaptık ve fabrika kuruldu, ilk ürünler çıkmaya başladı. Ama dış mihrakların içerdeki işbirlikçileri kirli manşetlerle bize 'fabrikanın tapusu yok' gibi akıl almaz ifadelerle yüklenmeye çalıştılar. Ancak biz hiçbirine pabuç bırakmayarak, işi tamamladık" diye konuşmuştu.

 
PROF. DR. SEDAT ÇELİKDOĞAN KİMDİR?
 
1943 yılında Manisa’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Doktora ve Doçentlik unvanlarını aldı. İTÜ Makine ve Sakarya Mühendislik Fakültelerinde öğretim üyeliği, 1996-1997 yılları arasında Başbakanlık Baş Müşaviri olarak görev yaptı.
 
SATEM (Stratejik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme Merkezi) Başkanlığı, D-8 Ülkeleri Sanayi ve AR-GE Projeleri Koordinatörlüğü, Beltaş Yönetim Kurulu Başkanlığı, SAM Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanlığı, Hema Koordinatörlüğü, TÜBİTAK Mühendislik Araştırma Grubu Üyeliği, Orta Doğu Rulman Sanayi ve Ticaret Genel Müdürlüğü, Türk Motor Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu.  Enerji Bakanlığı’nın başkanlığında yürütülen MİLRES (Milli Rüzgâr Enerji Sistemi) projesinde görev aldı.
 
2014 yılında Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümüne Profesör olarak atanan Çelikdoğan, vefatı öncesinde OSTİM Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Yavuz Mühendislik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanlığı ile ESAM (Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) Yönetim Kurulu Üyeliğini yürütüyordu.
 

Türkiye’de ağır sanayi hamlesinin mimarı olan, Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın asistanlığını yapan ve hali hazırda Ostim’de milli tren, milli otomobil gibi önemli projeleri yakından takip ederek belli bir seviyeye getirmeyi başaran Çelikdoğan’ın Yurt içi ve Yurt dışında yayınlanmış çok sayıda bildiri ve makaleleri vardı. Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce bilen Çelikdoğan evli ve 4 çocuk babasıydı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri