Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı! Stresin olumsuz etkileri neler?

Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü köşe yazısında stresin olumsuz etkilerine ilişkin bir yazı kaleme alarak vatandaşları aşırı strese karşı uyardı.

Son dönemde artan ekonomik sıkıntılar ve pandemi nedeniyle stres vakaları her geçen gün çoğalmaya devam ediyor. Konuya ilişkin bugünkü köşesinde bir yazı kaleme alan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, stresin olumsuz etkilerine ilişkin okurlarına uyarılarda bulundu.

İşte Müftüoğlu'nun bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı;

STRESİN OLUMSUZ SONUÇLARI NELER
STRES sürecinde bedene aniden ve çoğu zamanda tekrar tekrar boca edilen yukarıdaki 3 maddenin ruhsal ve bedensel pek çok etkisi var. Bu maddelerin kas gücü ve gerilimini, bedensel koordinasyonu ve zihinsel aktiviteyi arttırarak bizi strese sokan nedenlerden kaçınmamızı sağlaması tabii ki başlangıç için iyi, faydalı bir şey. Bu maddeler sayesinde kan basıncımız artıyor. Kalp gücümüz maksimuma çıkıyor. Kanımız uç organlardan hayati organlara yönlendirilerek söz konusu stresi/tehlikeyi savuşturmamız mümkün olabiliyor. Ne var ki stres tepkileri sıklaştığı ve uzadığında işler rayından çıkıyor. Stres süreci sindirim sisteminde reflü, gastrit, ülser ve/veya kolit; kalpte taşıkardi, aritmi hatta bazen kalp krizi; damar sisteminde damar sertleşmesi ve hipertansiyon; beyinde öfke tepkileri, uyku problemleri, baş ağrısı, baş dönmesi, seyrek de olsa beyin krizi (felç) ile sonuçlanabiliyor. Uzayan ve tekrarlayan stres süreçlerinin iltihapsal yanıtlarda artma, kronik hastalıklarda (Alzheimer, Parkinson, şeker hastalığı, romatizmal sorunlar), kanserler, bağışıklık bozukluğu, otoimmün hastalıklar ve daha pek çok sağlık problemi ile de bağlantılı olduğu biliniyor. Kısacası uzamış ve tekrarlayan stresler en basit tanımıyla “sağlığın bozulması” yani “hastalık hali” anlamına geliyor. Bu nedenle stres kontrolünde başarılı olmak ve kişisel bazı “stres savuşturma destekleri” geliştirmek hepimiz için önemli hatta vazgeçilmez bir mecburiyet.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri