Prof. Dr. Örs: Tarihimize Kasıtlı Ve Yanlış Algı Operasyonları Düzenleniyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Prof. Dr. Derya Örs, sinema perdelerinde ve televizyon ekranlarında boy gösteren büyük bütçeli yapımların toplumda tarihe karşı genel bir ilgi uyandırdığına dikkat çekerek "Bu ilgi üzerinden...

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Prof. Dr. Derya Örs, sinema perdelerinde ve televizyon ekranlarında boy gösteren büyük bütçeli yapımların toplumda tarihe karşı genel bir ilgi uyandırdığına dikkat çekerek "Bu ilgi üzerinden kasıtlı ve yanlış algı operasyonları düzenleniyor." dedi.

    Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından organize edilen 2 gün süreli 17. Türk Tarih Kongresi, ATO Congresium’da açılış töreni ile başladı. Kongreye Türk Tarih Kurumu Başkan Vekili Dr. Mehmet Ali Beyhan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Prof. Dr. Derya Örs’ün yanı sıra çok sayıda Türkolog ve Türk tarihçileri katıldı.

    Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Derya Örs, son dönmelerde sesli yazılı ve görsel basın yayın organlarında tarih konusuna bir merak uyandığını ve bu hususta pek çok yapımların karşılarına çıktığına dikkat çekerek "Televizyon kanallarında izlediğimiz tarih konulu tartışma programlarından tutun bugün günlük gazetelerde haftalık veya aylık popüler dergilerde Türk toplumunun tarih ile algısını yerinden oynatan değiştiren bazı süreçler yaşanıyor." dedi.

    Prof. Dr. Örs, tarih biliminin akademik camianın içinde kısılmış olmaktan bir anlamda dışarı taşarak topluma mal olmaya başladığını belirterek, şunları söyledi: "Bu ilginin bu merakın hiç kuşkusuz doğru yönlendirilmesi ve bu tür yapımlara akademik destek verilmesinin ne kadar önemli olduğunu bu eserlerde bu yapımlarda karşımıza çıkan tutumlarla açıkça görebiliyoruz. Bakınız sinema perdelerinde veya televizyon ekranlarında boy gösteren çok büyük bütçeli kimi yapımların toplumuzda tarihe karşı genel bir ilgi uyandırdığı ancak zaman zaman bu ilgi üzerinden kasıtlı ve yanlış algı operasyonlarının da düzenlendiği bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır. Ne yazık ki bugüne kadar tarih camiamız bu konun sosyolojik verilerine dair ciddi bir tepki, bir toplantı, bu hususta yürünen yolun lehinde veya aleyhinde çok fazla adım atmadık. Bugüne ait güncel konulardan bir miktar uzak olduğumuzu ve hala tarihin belli dönemlerinde çok özel spesifik konular üzerinde döndüğümüzü görebiliyoruz." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri