Prof. Dr. Erturhan: Oruç Sadece Aç Kalmaktan İbaret Değildir

Cumhuriyet Fakültesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, oruç tutmanın sadece yeme içmeyi kesmek ve aç kalmakla yeterli olmadığının altını çizerek, Hz. Peygamber (sav)'in ‘Nice oruç tutanlar var ki sadece açlık ve susuzluktan...

Cumhuriyet Fakültesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, oruç tutmanın sadece yeme içmeyi kesmek ve aç kalmakla yeterli olmadığının altını çizerek, Hz. Peygamber (sav)'in ‘Nice oruç tutanlar var ki sadece açlık ve susuzluktan başka bir işe yaramaz’ hadis-i şerifini hatırlattı.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, Ramazan ayında cennet kapılarının sonuna kadar açıldığını, cehennem kapılarının kapandığını ve şeytanların da zincire vurulduğunu kaydederek, bu ayın büyük bir lütuf olduğuna işaret etti. Oruç tutmanın sadece sabahtan akşama kadar aç kalmaktan ibaret olmadığını kaydeden Prof. Dr. Erturhan, “İnsan aynı zamanda tutkularına da oruç tutturması gerekir. Menfi eğilimlerini ortadan kaldırması için de çaba göstermesi lazım. Bu eğer yanlışsa, ahlak dışı ise aldatmaysa, oruç bizi engellemiyorsa o zaman bir değeri yok.” şeklinde konuştu.

“GÜNAHLARIMIZIN BAĞIŞLANMASI İÇİN DEĞERLENDİRELİM”

Hz. Peygamber'in bir hadisinde ‘Nice oruç tutanlar var ki sadece açlık ve susuzluktan başka bir işe yaramaz’ buyurduğunu hatırlatan Erturhan, şöyle devam etti: "Peygamberimiz ‘Ramazan’a ulaşıp da günahları bağışlanmadan Ramazan’dan çıkana Allah lanet etsin’ buyuruyor. Bu derece tehditkâr bir ifadesi var. Bunu da kulaklarımıza küpe etmemiz lazım. Yine Peygamberimiz'in hadis-i şerifinde ‘Ramazan geldiği zaman cennet kapıları sonuna kadar açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincirlere vuruluyor.’ buyruluyor. Aynı şekilde ‘Ramazan’da kim Allah’a inanarak ve sevabını da Cenab-ı Hakk'tan bekleyerek Ramazan ayında oruç tutarsa gelmiş geçmiş bütün günahları affedilir’ şeklinde müjdeleri var. Bunlar az bir müjde değil bizler için. Bunu iyi değerlendirmek ve Ramazan ayını fırsat bilerek bu ayın feyzinden ve bereketinden faydalanmanın yollarını aramamız lazım.”

“ORUCUN 3 DERECESİ VARDIR”

İmam-ı Gazali Hazretleri'nin orucu 3’e ayırdığını ifade eden İlahiyat Fakültesi Dekanı Erturhan, "İlki bizim gibi orta halli insanların orucu. İkincisi havasın orucunda duyu organlarına da oruç tuttururlar yani eline ayağına, gözüne, bütün kötülüklerden alıkoymak için çaba gösterirler. Üçüncü ise havasül havasın orucu yani peygamberlerin ve sıddıkların orucudur ki onlar kalplerine bile oruç tuttururlar, kalplerini Allah dışında her şeyden arındırırlar. Biz de onları örnek almalıyız." ifadesini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri