Prof. Dr. Bacık: Türk-abd İlişkilerinde Artık Eskisi Gibi Yollar Kesişmiyor

İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Bacık’ın, Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemde yaşananlar üzerine verdiği demeci Washington Post’ta yayınlandı. Prof. Dr. Bacık, demecinde Türkiye ile ABD’nin yollarının artık...

İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Bacık’ın, Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemde yaşananlar üzerine verdiği demeci Washington Post’ta yayınlandı. Prof. Dr. Bacık, demecinde Türkiye ile ABD’nin yollarının artık eskisi gibi kesişmediğini söyledi.

Washington Post’un Beyrut Büro Şefi Liz Sly, 60 yıllık Türk-ABD ilişkileri üzerine yayınladığı makalesinde Prof. Dr. Bacık’ın görüşlerine de yer verdi.

Prof. Dr. Bacık, iki ülke ilişkilerinin eskiden beri ortak bazı değerlere dayandığının altını çizerek, ilişkilerin 60 yıllık süreçte bu değerler üzerinden yürütüldüğünü belirtti. Ancak iki ülke arasındaki bu değerlerin günümüzde artık tükendiğini vurgulayan Bacık, “Türkiye ile ABD arasındaki birliktelik artık mecburi bir ittifaka dönüşmüştür. Dolayısıyla artık ortada mecburiyetten doğan bir zorunluk birliktelik yada ittifak söz konusudur.’’ dedi. Türkiye ile ABD’nin yollarının artık eskisi gibi kesişmediğini belirten Bacık, ‘’Türkiye ile ABD kesişmesi zor patikalarda birbirine paralel yollarda yürüyorlar. Dolayısıyla artık eskisi gibi yollarının kesişmesi zor görünüyor.’’ diye konuştu. Bacık, iki ülke arasındaki bu yol ayrımının Türkiye’deki siyasal değişiklikten kaynaklandığını söyledi.

MAKALEDE, TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ KONU EDİLDİ

Makalede, Bacık’ın yanı sıra başka araştırmacıların da görüşlerine yer veren gazetenin Beyrut Büro Şefi Sly, Türk-ABD ilişkilerini analiz ettiği makalesinde ilişkilerde sorun oluşturan unsurları dile getirdi. Sly, makalesinde; Tarihsel ittifakın çatırdamasında 1 Mart Tezkere olayı, IŞİD, Suriye ve Kürt Meseleleri’nin etkili olduğunu dile getirdi. Son dönemde yaşanan bölgesel olayların iki ülke arasındaki görüş farkını derinleştirdiğinin altını çizen Sly, başta IŞİD ve Suriye konularının ilişkileri çatırdattığını dile getirdi.

Makalede, Prof. Dr. Bacık’ın yanısıra, ABD eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve Ortadoğu Uzmanı Bülent Alirıza’nın da görüşlerine yer verildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri