Pozitif psikolojiyi tanıyalım

Enes Kalender

Psikolojisinde çeşitli sıkıntılar olan insanlarla sıkça karşılaşıyoruz. Psikolojik danışman, psikolog ve psikiyatri lafını duyunca “Ben deli miyim ?” sorusunu etrafına soranları da görüyoruz. Hasılı psikolojiye karşı anlamsız bir ön yargıya sahibiz. Halbuki bu meslek gruplarının aslında iki işlevi vardır. Birincisi, kendisinden yardım isteyen bireye sıkıntılarını nasıl çözebileceği konusunda rehberlik etmektir. Bir diğeri ise bireyin hayattan aldığı doyumun artmasına ve var olan potansiyelini geliştirmesine yardımcı olmaktır.

**
Genelde biz bu grupların birinci işlevine yoğunlaşırız. Burası da kasvetli bir süreç gibi gelir bizlere. Örneğin “Çocukluğuna dönelim.” diyen bir terapist gözümüzün önünde canlanır. Bazen de  aile geçmişimizi sorgulayan birini düşünürüz. Bunların hepsinin psikolojide bir yeri vardır. Bunların hepsi belirli araştırmalar sonucu oluşturulan kuramlara dayanmaktadır. Yani psikoloji alanında detaylı araştırma yapan bilim insanlarının oluşturdukları “Yoğurt yeme şekilleri”ne kuram diyoruz. Teorik bilgilerle sizleri sıkmak istemiyorum. Bu konuda daha detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler için güzel kaynaklar bulunmaktadır.
**
Buraya kadar olan kuramların bir çoğu insanın karanlık tarafına odaklanmıştır. Pozitif psikoloji kavramı ise insanın mutlu olması için gerekli sebepleri arar. Yani psikolojinin iki kolundan ikinci yoldur. Hayatı yaşamaya değer kılan kavramları inceler. Pozitif psikolojide mutluluk amaç değil araçtır. İnsanın mutlu olması için değil mutluluk aracılığıyla insanın erdemli ve karakterli olmasını amaçlar. Pozitif psikoloji bahsettiğimiz birinci yoldaki psikolojik rahatsızlıkları inkar etmez sadece gücün zayıflık kadar önemli olduğunu vurgular. Bu bakımdan bilimsel temeli olmayan boş ve gereksiz mutluluk akımlarından değildir.
**
Genel olarak bu yaklaşımda toplumda sıkça karşılaşılan insan tipi olan “Ne mutlu ne mutsuz insan” topluluğu hedef alınır. Problemlerini çözmek için cesarete ihtiyacı olan ve korkularıyla bir türlü yüzleşemeyen insanlara yardımcı olmak amacındadır. Bakınız yardımcı olma amacındadır dedim. Çünkü pozitif psikoloji kendine yardım değildir. Çünkü bu terimleri kullanıp insanları aldatan psikoloji ile uzaktan yakından alakası olmayan bir kısım insanlar türedi. Toplum olarak buna dikkat etmeliyiz.
Pozitif psikolojinin genel olarak kullandığı terimler şöyledir:
1-Öz-farkındalık
2-Öz-anlayış
3- Empati
4- Umut
5- Affedicilik
6- Değerler
7- Psikolojik iyi oluş
gibi bir çok konuda çalışma yapar. Pozitif psikolojiye son zamanlarda çok popüler olan bir akımdır. Amacını kendinde saklar yani pozitife, iyiye, +’ya odaklanır. Hayatımızdaki tüm +’ları keşfetmek dileğiyle..
 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.