Postacı mektup değil evrak taşıyor

Tarihi, yazının bulunması ile başlayan ancak teknolojik gelişimle işlevselliğini yitiren mektuplar artık nostalji olurken, postacıların yükünü banka, adli belge ve sınav evrakı gibi gönderiler oluşturuyor. Postacılar en büyük sıkıntıyı icra tebligatlarını
"Bir mektup, üç satır yazı" gibi dizelerle çoğu türküye konu olan mektuplar, başta internet ve cep telefonları olmak üzere gelişen teknolojiyle nostalji olurken, mektubun yerini banka, adli belge ve sınav evrakı gibi gönderilerin aldığı bildirildi.
Postacılar, mektuplaşmanın yaygın olduğu yıllarda adeta yollarının gözlendiğini anımsatırken, şu an ise özellikle icra tebligatlarının teslimi sırasında büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydediyor. Tarihi, yazının bulunmasıyla başlayan mektup, artık sadece türkülerde ve şiirlerde anılmaya başlandı.
Başta asker mektupları olmak üzere, gurbetten gelen ve sabırsızlıkla beklenen en önemli haberleşme araçlarından biri olan mektupların yerini elektronik posta, kısa mesaj gibi hızlı iletişim araçları aldı.
Mektubun revaçta olduğu günlerde çuvallarca gönderi taşıdıklarını belirten postacılar ise şimdilerde sadece banka, adli belge ve sınav evrakı gibi postaları taşıdıklarını söylüyor.
Mektubun yaygınlaştırılması için verilen çabalardan da sonuç alınamazken, tamamına yakınını evrakın oluşturduğu gönderi miktarının da her yıl biraz daha azaldığı belirtiliyor.
Sadece Adana'da 2007'de 50 milyona ulaşan yıllık toplam posta gönderisi sayısı 3 yılda 10 milyon düşerken, bu rakamın gelecek yıllarda daha da düşmesi öngörülüyor.
Posta gönderilerinin giderek azalmasında ise özellikle kredi kartı ekstreleri, cep telefonu faturaları gibi postaların da internet ortamına taşınması etkili oluyor.
Mektup gönderilerinin düşmesine karşın, farklı alanlarda faaliyet göstermeye başlayan PTT'nin özellikle kargo alanındaki gelişimi ise dikkati çekiyor.
PTT Kargo'nun Adana'da 2008'de 110 bin 840 olan koli taşıma adeti, geçen yıl 224 bini aşarken, acele posta gönderiminin de 185 binden, 188 bine ulaştığı belirtildi.

"EN ÇOK SIKINTI İCRA TEBLİGATI TESLİMİNDE"

Geçmişte adeta mahalleliden biri olan postacılar da mektup yerine artan icra tebligatları nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtiyorlar. Adana genelinde içerisinde icra tebligatlarının da bulunduğu adli evrak sayısı 2008'de 1 milyon 343 bin adet iken bu sayının geçen yıl 1 milyon 414 bini aştığı bildirildi.
Türk Haber-Sen Adana Şube Başkanı Kemal Öztoprak, çoğunluğunu icra bildirimlerinin oluşturduğu evrakın postacıların en büyük sıkıntısı olduğunu kaydetti.
Adli evrakta Adana genelinde 2008'e göre 100 bin civarında artış yaşandığını belirten Öztoprak, şöyle konuştu:
"Postacılar geçmiş yıllarda mahalleden biriydi, herkes onları tanır yollarını gözlerdi. Ama artık postacılar mektup için beklenmiyor. Özellikle kriz sonrasında yüzde 90 oranında faturalar ve adli tebligat taşır hale geldik. İnsanlar icra kağıdını, mahkeme kararını görünce tepkisini bize gösteriyor. Artık güler yüzü bulamıyoruz. Genellikle de bu tür belgeleri almadıkları için arkadaşlarımız belgeleri muhtarlıklara bırakıyor." (A.A)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri