Posco Assan Tst'nin Ceo'su Kwon: Döviz Kurlarının Artışından Çok Endişeliyiz

Posco Assan TST’nin CEO’su Jong Won Kwon, döviz kurlarının artışından endişeli olduklarını belirterek, "Kurlar değişken.

Posco Assan TST’nin CEO’su Jong Won Kwon, döviz kurlarının artışından endişeli olduklarını belirterek, "Kurlar değişken. Biz de riskleri azaltmak için çeşitli önlemler planlıyoruz." dedi.

Kocaeli İzmit'te, 350 milyon dolar yatırımla geçen yıl üretime başlayan, Türkiye’nin ilk soğuk haddeleme paslanmaz şirketi Posco Assan TST, basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Posco Assan TST CEO’su Jong Won Kwon, İş Destek Birimlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selda Seçkinler ve Bakım Müdürü Uğur Türköz katıldı. Kwon, toplantıda döviz kurlarındaki artışla ilgili bir soruya, "Dolar ve euronun yükselmesinden gerçekten çok endişeleniyorum. Kurlar gerçekten çok değişken. Bizde şu anda riskleri azaltmak için çeşitli önlemler planlıyoruz. Ancak benim düşüncem Türkiye gerçekten potansiyel gelişmeye sahip bir ülke o yüzden çok iyi olacağına inanıyorum." cevabını verdi. Türkiye'de yaşananların yatırımlarını etkileme durumu sorulduğunda Kwon, şunları söyledi: "Türkiye'nin politik durumu dünya çapında haberlerden takip ediyoruz. Aynı şekilde zorluk dönemleri politik olarak Kore'de de olmuştu. Ama halkın desteğiyle halkın birleşmesiyle bunun gerçekten çözüleceğine inanıyorum. Kötüleşme olmadığı sürece de biz yatırımlara devam edeceğiz."

Kwon, yaptığı konuşmada da, G.Kore ile Türkiye ilişkileri ve POSCO hakkında bilgiler aktarırken, 1960’lı yılların başında savaştan çıkan bir tarım ülkesi olan G.Kore’nin ihracat amaçlı kalkınma planı çerçevesinde kat ettiği gelişmeler ile bugün dünyanın en yenilikçi ülkeleri arasında yer aldığını belirtti. Kwon, şunları söyledi: “Güney Kore ihracat konusunda büyük bir başarı göstermiş ve 2012 yılında dünyanın en büyük 7. ihracatçısı konumuna gelmiştir. 1980’li yıllarda taklit ürünlerin hakim olduğu Güney Kore, günümüzde dünyanın en ‘yenilikçi’ ülkelerinden biri olmuş ve 1960’larda 80 dolar olan kişi başına gelirini 28 bin dolar seviyelerine çıkarmıştır.”

Türkiye-G.Kore ilişkilerine de değinen Kwon, "Kore Savaşı’nda bizi yalnız bırakmayan, fiziksel uzaklıklara rağmen fedakarca yanımızda yer alan Türk halkına minnettarlığımız her zaman devam edecektir. Bu nedenle paslanmaz çelik gibi günümüzde gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri ve ekonominin can damarı olan bir alanda Türkiye’ye yatırım yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çünkü yatırımımızın Türkiye’nin kalkınmasına büyük fayda sağlayacağından eminiz." diye konuştu.

"PAZAR PAYINI YÜZDE 40'A ÇIKARDIK"

İş Destek Birimlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selda Seçkinler ise Posco Assan TST olarak Türkiye paslanmaz çelik sektöründeki pazar payını 5 ay gibi kısa sürede yüzde 40 seviyelerine çıkardıklarını söyledi. Selda Seçkinler, "Fabrikamız hali hazırda Türkiye paslanmaz çelik ihtiyacının yarısını karşılayacak durumdadır. 2013 yılında yaklaşık 10 ülkeye ihracat gerçekleştirdik, 2014 yılında ise ülke sayısını 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Yıllık 200 bin ton üretim hedefi ile faaliyete başladıklarını belirten Seçkinler, şunları kaydetti: "Posco Assan TST üretime başlayana kadar Türkiye, paslanmaz çelik ihtiyacının yüzde 100’ünü ithalat yoluyla karşılıyordu. Bu yıl tam kapasiteye ulaştığımızda, Türkiye’nin tüketimi olan 360 bin tonun yarısından fazlası olan 200 bin tonunu tesislerimizde üretiyor olacağız. İkinci faz yatırımımızı tamamladıktan sonra ise kapasitemiz, 400 bin tona ulaşarak iç piyasanın tüm ihtiyacına cevap verebilir duruma gelecek. Talebe göre bir milyon ton kapasiteye ulaşmak da yine planlarımız içerisindedir. Ülkemiz için inşallah bunu gerçekleştiririz. Tesisimizin kurulmadan önce bu ürün ithal ediyordu şu anda ise Türkiye pazarının yarısından fazlasını karşılayabilir durumdayız. Ondan fazla ülkeye ihraç yaptık, hedefimiz bunu 20'ye çıkaracağız."

Son dönemde basında çıkan 'fabrikadan toz yağdı' haberlerine de değinen Selda Seçkinler, "Tesisimizde temmuz ayından itibaren test ve deneme üretimlerimize başladık. Bir hattımızda test aşamasında beklenmedik bir sorun yaşandı. Problemi ortadan kaldırmak için hemen müdahale yapılmış ve gerekli tedbirler anında alınarak, aynı sorunun tekrarlanmaması sağlanmıştır. Problem kesinlikle anlık ve çok küçük çapta olup, hemen gerekli iyileştirmeler yapılmıştır. Yine tedbir amaçlı olarak var olan filtre sistemlerimizi güçlendirmek amacıyla ek bir filtre sistemi daha sipariş edilmiştir. Konu ile ilgili olarak Çevre Müdürlüğü tarafından sürekli denetimler yapılmakta olup, denetimler sonucu herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığı raporlanmıştır. Mart ayında montajı yapılacak olan online izleme sistemi ile de Çevre Müdürlüğü 24 saat boyunca bacalarımızı denetleyebilecek duruma gelecektir. Yine TÜBİTAK MAM tarafından yapılan 15 günlük incelemeler sonucunda da bacalarımızdan çıkan değerlerin, sınır değerlerin çok altında olduğu raporlanmıştır."

Su kullanımı hakkında da bilgi veren Seçkinler, Posco Assan TST’ye ait özel bir su hattının olmadığını, Sapanca Gölü’nden çekilen söz konusu su hattından şimdiye kadar tek bir damla dahi su almadıklarını ifade etti. Seçkinler, Yuvacık Barajı'ndan gelen su hattını kullandıklarını söyledi.

İstihdam ile ilgili de açıklamalarda bulunan Seçkinler, şu andaki 454 çalışanlarının tamamına yakınının Kocaeli’nden olduğunu ifade etti. Toplantının ardından basın mensuplarına fabrika gezdirildi ve çalışmalar hakkında bilgi verildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri