Portekiz'de Yolsuzluğun Adı: Labirent

Portekiz adli polisinin düzenlemiş olduğu operasyonlar sonucu ortaya çıkarılan yolsuzluk şebekesinin organizasyon şeması açıklandı. Operasyon ''Labirent'' olarak adlandırıldı. Ülkeye yüksek miktarda yatırım yapanlara verilen özel oturum...

Portekiz adli polisinin düzenlemiş olduğu operasyonlar sonucu ortaya çıkarılan yolsuzluk şebekesinin organizasyon şeması açıklandı. Operasyon ''Labirent'' olarak adlandırıldı.

Ülkeye yüksek miktarda yatırım yapanlara verilen özel oturum izni olan “altın vize”nin, Portekizli üst düzey bürokratlarca rant sağlamak için kullanıldığı ve potansiyel yatırımcılara pazarlandığı belirlendi. Adli polis tarafından açıklanan organizasyon şemasının en başında Noter İşlemleri ve Kayıtlar Enstitüsü (IRN) Başkanı António Figueiredo ve Adalet Bakanlığı Genel Sekreteri Maria Antónia Enes bulunuyor. Şebekenin, altın vizenin üç şartından biri olan 500 bin Euro tutarında gayrimenkul edinme şartı üzerinden yola çıktığı ve emlak şirketleriyle beraber bu vize tipini pazarladıkları ortaya çıktı.

Baş şüpheli emlak şirketlerinden birinin, IRN Başkanı Figueiredo'nun kızına diğerinin ise Maria Enes'in oğluna ait olduğu belirlendi. Diğer bir şüpheli şirket de Maria Enes ve kocasına ait.

Yolsuzluklara adı karışan diğer bir şirket olan JMF-Projects & Business'ın ortakları ise dikkat çekiyor. Şirketin ortaklarından biri IRN Başkanı Figueiredo'nun kızı diğeri ise eski bakan ve eski Sosyal Demokrat Partisi Başkanı olan Luís Marques Mendes. Mendes yaptığı basın açılamasında, şirketin birkaç yıldır aktif olmadığını ve altın vizeyle alakalı bir Euro bile kazanmadığı söyledi.

Yabancılar ve Sınırlar Servisi Başkanı Manuel Jarmela Palos ise pasif yolsuzlukla suçlanıyor. Palos’un yapılan hukuksuzluklara göz yummak karşılığı, yüzde 10 komisyon aldığı gerekçesiyle yargılanmasına tutuklu olarak devam edilecek.

İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETTİ

Olaylarla doğrudan bağlantısı olduğunu gösteren somut bir kanıt olmamasına rağmen, yolsuzlukların kendi bakanlığına bağlı kurumlarda olması ve devlet kurumlarının güvenirliğini korumak için Portekiz İçişleri Bakanı Miguel Macedo görevinden istifa etti.

Macedo, yolsuzluğa adı karışan isimlere yakınlığıyla tanınıyor. Adli polis, Figueiredo ve Macedo'nun Temmuz ayında, İspanya sınırında bir tatil beldesinde hafta sonunu geçirmek için gitmelerini, dinlemelerden kaçmak ve altın vize uygulamalarını konuşmak için gerçekleştirdikleri şüphesiyle araştırmalara devam ediyor.

Dün gece istifa eden Macedo, 2011 yılında göreve gelen Passos Coelho hükümetinden ayrılan dördüncü bakan oldu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri