Portekiz'de 'Komisyoncu' Bürokratlara Operasyon

Portekiz adli polisi 60 noktada gerçekleştirdiği 'labirent' kodlu operasyonda, aralarında üst düzey görevlilerin de bulunduğu 11 kişiyi gözaltına aldı.Bugün yapılan operasyonlarda, aralarında Yabancılar ve Sınırlar Servisi Başkanı Manuel...

Portekiz adli polisi 60 noktada gerçekleştirdiği 'labirent' kodlu operasyonda, aralarında üst düzey görevlilerin de bulunduğu 11 kişiyi gözaltına aldı.

Bugün yapılan operasyonlarda, aralarında Yabancılar ve Sınırlar Servisi Başkanı Manuel Jarmela Palos, Noter İşlemleri ve Kayıtlar Enstitüsü (IRN) Başkanı Antonio Figueiredo, Çevre Bakanlığı Genel Sekreteri Albertina Gonçalves ve Adalet Bakanlığı Genel Sekreteri Maria Antónia Anes'ın da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler zimmete para geçirme, yolsuzluk, para aklama ve görevi kötüye kullanma suçlarıyla yargılanacak.

Tutuklanan IRN Başkanı yetkilerinin askıya alınması talebinde bulunurken, Adalet ve Çevre Bakanlıkları genel sekreterleri ise istifalarını sundu. Çevre Bakanlığı, Gonçalves'in istifasını kabul etti.

Portekizli bir haber sitesine konuşan yatırım uzmanı, 'altın vize' uygulamasından sonra, yabancılara paket program halinde gayri menkul satışı yaparak, sınırsız oturum almalarını sağlayan birçok acentenin ortaya çıktığını söyledi. Bu acentelerin yüzde 5 komisyon aldığını, aracıların payının ise yüzde 10-15'lere kadar çıktığını, sonuç olarak 200 bin Euro'luk bir apartman dairesinin maliyetinin 250 bin Euro'ları bulduğunu söyledi. Operasyonun da bu konuyla ilgili olduğu belirtiliyor.

ALTIN VİZE

8 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe giren Altın Vize Kanunu, ülkeye yatırım yapan kişilere 5 yıllığına vize alma hakkı sağlıyor. 5 yıllık vize sahibi olan bir kişi, bu süre sonunda sınırsız oturum alma hakkı kazanıyor. Altın Vize alabilmenin 3 yolu var; 1 milyon Euro sermaye transferi yapmak, 10 kişi için iş imkanı sağlayacak bir yatırım yapmak ya da 500 bin Euro tutarında gayri menkul sahibi olmak.

Kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana bin 775 altın vize sahibi bulunuyor, bunların yüzde 80,5'ini ise Çinliler oluşturuyor. Bugüne kadar Altın Vize aracılığıyla yapılan yatırım miktarı ise 1,1 milyar Euro.

KOMÜNİST PARTİ AÇIKLAMA İSTEDİ

Portekiz Komünist Partisi, ilk görüşülmeye başlandığı günden beri eleştirdiği Altın Vize uygulamasının babası olarak bilinen dönemin Dışişleri Bakanı Paulo Portas'tan açıklama istedi. Şu anda Başbakan Yardımıcı olan Portas ise yaptığı açıklamada, ülkeye yatırım çekmesi ve ekonomiyi güçlendirmesi için yapılan bu projenin muhteşem bir yöntem olduğunu savundu.

Portas, altın vizeyi Hindistanlı bir yatırımcıya kendi elleriyle teslim etmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri