Poroşenko Ateşkes İçin Yarın 14.00 Dedi, Milis Güçler Yeşil Işık Yaktı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Minsk’te oluşturulan Temas Grubu’nun barış planı konusunda mutabakata varması durumunda 5 Eylül 14.00’dan itibaren ateşkes ilan edileceğini açıkladı. Milis güçler ise Poroşenko’nun anlaşmayı...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Minsk’te oluşturulan Temas Grubu’nun barış planı konusunda mutabakata varması durumunda 5 Eylül 14.00’dan itibaren ateşkes ilan edileceğini açıkladı. Milis güçler ise Poroşenko’nun anlaşmayı imzalaması durumunda kendilerinin de 15.00’dan itibaren ateşkese dahil olacakları karşılığını verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Galler’de NATO zirvesi öncesi ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile bir araya geldi.

Zirve çerçevesinde konuşan Poroşenko, “Temas Grubu toplantısı gerçekleşirse, yarın 14.00’da ateşkesin ilanı için Genelkurmay Başkanlığını görevlendireceğim. Ümit ediyorum barış planı yarından itibaren uygulamaya konulabilir. Ukrayna hiçbir zaman savaş istemedi. Ukrayna savaştan yoruldu. Topraklarımıza barışı getirmek için elimizden geleni yapacağız…” dedi.

Barış için ilk adımın ateşkesin sağlanması olduğuna değinen Poroşenko, “Silahsızlanma hızlandırılmalı, ülke genelinde diyalog başlatılmalı, Lugansk ve Donetsk bölgelerinde bir an önce istikrar sağlanmalı.” çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün önerdiği 7 maddelik barış planının Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözümü için memnuniyet verici olarak gördüklerini söyledi. Putin’in barış planında ateşkesin ilanı, ordu birliklerinin şehir dışına çıkması, zorla alıkonanların tamamının değişimi, insani yardım koridoru açılması ve şehirlerin altyapılarının hızlı bir şekilde imarı vardı.

AB, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin oluşturduğu Temas Grubu, doğu Ukrayna’da savaşan milis güçlerin temsilcileri ile 5 Eylül’de Minsk’te bir araya gelecek. Ateşkes ve barış görüşmelerinin detaylarının ele alınması planlanıyor. Kiev yönetimi Rusya sınırından mili güçlerin ve askeri mühimmatın geçişinin bir an önce durdurulması ve sınır güvenliğinin sağlanmasını istiyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri