Popüler kültüre kurban ediliyor!

SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Konya dışında Şeb-i Arus törenlerinin yapılmasına tepki gösterdi.

SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Konya dışında Şeb-i Arus törenlerinin yapılmasına tepki gösterdi. Şimşekler, “Pop şarkıcıları ile Şeb-i Arus törenleri yapılarak, Mevlevilik popüler kültüre kurban ediliyor” dedi

Şeb-i Arus etkinliklerinin ve Sema ayinlerinin aslına uygun bir şekilde yapılmamasına olan tepkiler artıyor. 5 yıldızlı otellerde, düğün salonlarında, restorantlarda ve çeşitli eğlence mekanlarında bile sema gösterileri yapılır hale geldi. Sema gösterileri son yıllarda özünden koparılarak, eğlence kültürünün bir parçası haline getiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ile düzenlenecek olan İstanbul Şeb-i Arus etkinliğinde birçok çok pop şarkıcısı da yer alacak. Etkinlikte futbol spikeri Ertem Şener sunucu olarak görev alırken, pop sanatçılarından Alişan, Mustafa Ceceli, ve Yusuf Güney'in de ilahi konseri vermesi bekleniyor. Anma etkinliğinin bu şekilde yapılması ise Konyalıların tepkisini çekmeye devam ediyor. 741 yıllık Şeb-i Arus törenleri popüler kültüre kurban edilerek, içeriği ve anlamı boşaltılıyor. Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, etkinliklerin aslına uygun bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. 1925'de Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması kararından sonra Şeb-i Arus etkinliklerinin devlet eliyle yapıldığını ifade eden Şimşekler, "Tekke ve zaviyelerin kapatılmasından önce, Mevlevihane olarak tabir ettiğimiz yerlerde, sadece Mevleviler tarafından Şeb-i Arus etkinliği yapılıyordu. Ancak kanunun çıkmasının günümüze kadar etkinlikler devlet eliyle yapılıyor" ifadelerini kullandı.

POPÜLER KÜLTÜRÜN ETKİSİNE GİRMESİN

Sema ayinlerinin günümüzde farklı şekillerde yapılmasının yanlış olduğunu savunan Şimşekler, "Sema ayinleri, Konya'nın bir kültür değeridir. Bu kültür değerinin, bu geleneğin yıllar sonra farklı şekillerde yapılması doğru değil. Zaman zaman eğlence mekanlarında, hatta düğünlerde bile Sema gösterilerinin yapıldığını görüyoruz. Sema ayinleri asırlar önce, nasıl yapılıyorsa günümüzde de aynı şekilde yapılması gerekir. Sema ayini dini bir kavramdır. Bunu değiştirmek, ekleme yaparak icra etmek veya uygun olmayan ortamlarda yapmayı doğru bulmuyorum" dedi.

DEVLET ELİYLE YAPILMASI UYGUN DEĞİL

Konya dışındaki illerde yapılan etkinliklerin devlet eliyle yapılmasının uygun olmadığını kaydeden Şimşekler, "Hz. Mevlana'ya gönül vermiş insanlar, aslına uygun olarak bu etkinlikleri yapabilir. Biz bunda bir sakınca görmüyoruz. Fakat Şeb-i Arus etkinliklerinin, Konya dışında başka yerlerde devlet eliyle yapılmasını uygun bulmuyoruz. Bu işe gönül vermiş, Hz. Mevlana'ya gönül vermiş Mevlevilerin bu etkinlikleri yapması daha uygundur" ifadelerini. Pop sanatçılarının da Şeb-i Arus törenlerinde boy göstermesinin uygun olmadığını söyleyen Şimşekler, "700 yılı aşkın bir gelenekten bahsediyoruz. Bu geleneği, pop sanatçıları ile ekleme yaparak icra etmek uygun değildir. Zamanında nasıl yapılıyorsa o şekilde yapılması gerekmektedir. Her ne olursa olsun, biz Konya olarak Şeb-i Arus törenlerinin Mevlevi kültürüne uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

ŞEB-İ ARUS 'ŞENLİK' DEĞİLDİR

Anma törenlerinin festival, şenlik havasında yapılmasına karşı olduklarını dile getiren Şimşekler, "Şeb-i Arus törenlerinin bir müzik şenliği veya festival havasında yapılmasına sıcak bakmıyoruz. Geçmişten günümüze kadar gelen bazı değerler değişime uğrayabilir. Fakat bazı değerler değiştirilemez, ekleme yapılamaz. Şeb-i Arus etkinlikleri de bu değiştirilemez değerlerden bir tanesidir" şeklinde konuştu. 1980'li yıllarda İstanbul'da Şeb-i Arus etkinliklerinin nasıl yapıldığını da belirten Şimşekler, "O yıllarda 17 Aralık'tan sonra, Konya'daki Sema Topluluğu trenle İstanbul'a gider orada da bir tören düzenlenirdi. Tabi o zamanlar İstanbul'a en hızlı ulaşım trenle yapıldığı için, 17 Aralık'tan sonra trene binen Sema Topluluğu 20 Aralık'ta İstanbul'da tören yapıyordu. Tabi o zamanlar İstanbul'da 4 tane Mevlevihane vardı ve İstanbul Mevleviler açısından önemli bir şehirdi. O yüzden burada da bir anma töreni yapılması lazımdı. Yine bu şekilde yapılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Yani 17 Aralık'ta değil de, 17 Aralık'tan sonra İstanbul'da Konya'dan gelen ekibin yapması daha güzel olacaktır" sözlerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri