Polisten Sürücülere: Esniyorsanız Direksiyonu Bırakın

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, esneyen sürücünün direksiyonu bırakarak dinlenmesi gerektiğini bildirdi. Trafik Hizmetleri Başkanlığı, direksiyon başındayken yorgunluk ve uykusuzluğun basit işaretleri olduğunu...

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, esneyen sürücünün direksiyonu bırakarak dinlenmesi gerektiğini bildirdi.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı, direksiyon başındayken yorgunluk ve uykusuzluğun basit işaretleri olduğunu duyurdu. Başkanlık tarafından yapılan açıklamada, direksiyon başındaki sürücünün yorgun ve uykusuz olduğunun belirtilerini, “Gözlerin karıncalanması, ensede gerginlik, sırt ağrıları, esneme, başı dik tutmakta güçlük çekilmesi, gözleri belirli bir noktaya odaklamada güçlük çekilmesi, trafik işaretlerinin atlanması ya da hatırlanmaması” olarak sıralandı.

Yapılan araştırmalarda genelde ortalama 16 saatten fazla uykusuz kalma sonucunda sürüş performansında önemli derecede bozulmaların başladığının tespit edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bir araştırmada kazaya sebebiyet veren sürücülerin aynı kazaya karışan diğer sürücülere göre kaza öncesi uyku sürelerinin daha kısa olduğu bulunmuştur. Ağır vasıta sürücülerinde görülme sıklığı daha fazla olan çeşitli sağlık sorunlarına bağlı (uyku apne sendromu ve narkolepsi gibi) uyku bozuklukları, sürücülerin direksiyon başında uyuya kalmasına neden olmakta ve trafik güvenliği açısından ciddi tehlikeler oluşturmaktadır."

YORGUNLUK VE UYKUSUZLUĞA BAĞLI KAZALAR EN ÇOK KİMLERİ TEHDİT EDİYOR?

Yorgunluk ve uykusuzluğun özelikle ağır vasıta sürücüleri olmak üzere, dinlenmeden uzun süre araç kullanan sürücüleri olumsuz etkilediğinin vurgulandığı açıklamada, "Sık sık gece yolculuğu yapanlar, uyku bozukluğu olan kişiler (kronik uykusuzluk, narkolepsi veya uyku apnesi gibi gündüz aşırı derecede uykusuzluk yaratan bozukluklar), uyku getiren ilaç kullanan veya alkolün etkisinde araç kullananlar ve vardiya sistemiyle çalışanlar yorgunluk ve uykusuzluktan olumsuz etkileniyor. Uykusuzluğu, alkole bağlı kazaların aksine, kaza mahallinde ölçebilecek kan, nefes testi gibi objektif ölçme yöntemleri henüz mevcut değildir. Bu nedenle, uykusuz araç kullanmaya bağlı kazalarla ilgili değerlendirmeler , sübjektif bulgulara, polis kaza tespit raporlarına ya da sürücülerin kendi beyanlarına dayanmaktadır." denildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri