"Plastik hammede fiyatları uçuyor"

Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran ve Sanayi- Teknoloji Politikaları Başkanı Ömer Özkul,“Plastik Hammadde Fiyatlarında Yaşanan Astronomik Fiyat Artışları İle İlgili Sorunları ve Çözüm Önerilerini” kamuoyu ile paylaştılar

Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran, şu açıklamalarda bulundu: “Dışarda kartel içerde tekel yaklaşımları nedeniyle, plastik hammaddesi fiyatları son 6 ayda, dolar bazında yüzde 150’den fazla zamlandı. 2018’de petrol fiyatı 60 dolar iken 1.000 dolar/ton olan pvc hammaddesi 2021 yılında, petrol fiyatı yine 60 dolar olasına rağmen 2.300 dolar/tona kadar yükseldi. Bu fahiş fiyat artışları nedeniyle bir hammadde şoku ve tedarik sorunu yaşanıyor.Türk plastik sektörü ülkemizin yüzakı sektörlerinden bir tanesidir. Üretim kapasitesi bakımından Almanya’nın ardından Avrupa ikincisi, dünya altıncısı (bazı kaynaklarda 7.sırada yer almaktayız) durumundadır. Üretiminin ¼ ünü ihraç eden bir sektördür. 11 bin firma ve 300 bin çalışanı ile (kabaca) 1.2 milyon vatandaşımızı doğrudan; hayatımızın her alanında kullanılıyor olması hasebiyle 84 milyon vatandaşımızın tamamını da dolaylı olarak ilgilendirmektedir. Ülkemiz açısından bu kadar kritik bir öneme haiz olan sektör, maalesef yıllardır hammadde tedarik ve ithalat sıkıntısı yaşamaktadır. Ülkemizde üretim yapmakta olan Petkim-Socar hammadde ihtiyacının sadece yüzde 15 ini karşılayabilmekte ve yüzde 85’lik kısmı ithal edilmek zorunda kalınmaktadır. Çin’in ardından dünyanın en fazla plastik hammaddesi ithal eden ülkesi Türkiye’dir. Yıllardır bu sıkıntıyı dile getiriyor olmamıza rağmen maalesef hiçbir tedbir alınmadı ve bugün 84 milyon vatandaşımızın mağdur olduğu bir tablo ortaya çıktı.

“ENFLASYON VE İŞSİZLİKLE BÖYLE Mİ MÜCADELE EDECEKSİNİZ?”

Yukarıda da belirttiğimiz gibi plastik ürünler 84 milyon vatandaşımızın tamamı tarafından kullanılmaktadır. Gıda ambalajı, kıyafet, ayakkabı, temizlik ürünleri, serum hortumu, pencere, oyuncak, kan torbası vb sayısız alanda kullanılmaktadır. Hal böyle olunca da plastik hammaddesi fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışları enflasyonu tetiklemekte ve hem ülke ekonomisine hem de vatandaşların cebine zarar vermektedir. Gıda ambalajlarının %70 i plastikten yapılmaktadır. Bir litre sıvı yağ maliyetinin yüzde 11’i, bir paket makarna maliyetinin yüzde 16’sı, 1 pet şişe su maliyetinin tam yüzde 80’i ambalaj yani plastikten ibarettir. Dahası gıda fiyatlarını etkilemeye daha tarlada iken sera örtüsü, sulama borusu vb ürünlerin kullanımı ile doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla başta gıda enflasyonu olmak üzere enflasyon ile gerçekten mücadele etmek istiyorsak bu iş “tanzim satış yerleri” açarak ya da marketlere fiyatları kontrol etmesi için zabıta göndererek değil; başta plastik olmak üzere maliyeti arttıran tüm enstürmanların kontrol altına alınması ile sağlanabilir. “Yerli ve milli” mottosunu sadece dilimizde değil eylemlerimizde de uygulamalı ve ülkemizin ithalata olan mecburiyetini bitirmeliyiz. Yine yukarıda belirttiğimiz gibi plastik üretiminde 11 binden fazla firma ve 300 binden fazla çalışan vardır. Ancak yaşanan fiyat artışları ve piyasada hammadde bulunamaması nedeniyle şu anda 750 işletmemiz kısmen ya da tamamen faaliyetlerini durdurmuştur. Kısa zamanda tedbir alınmaz ise bu sayının daha da artması ve özellikle işten çıkarmaların artmasından endişe ediyoruz. Bu dönemde sektörde faaliyet gösteren işletmelerin bankalara ve yüksek faizli kredilere olan mecburiyetleri de artmıştır. Zaten dünya ortalamasının 17 kat üzerinde maliyet ile kredi kullanan işletmelerin borçlarını ödeyemeyecek hale gelmeleri de kaçınılmaz bir gerçektir.

“DOĞRU TEDAVİ İÇİN DOĞRU TEŞHİS ŞARTTIR”

Ülkemizin en büyük problemlerinin başında enflasyon ve işsizlik olduğu hepimizin malumudur. İşte sadece bu sebeplerden bile plastik sektörünün sorunlarının giderilmesi hepimiz için son derece önemlidir. Dahası bu sorunlar, bizim gibi “neredeyse tüm dünyanın kıskandığı” bir ülke için bertaraf etmenin çok da zor olmadığı sorunlardır. Yeter ki sektör temsilcilerinin ve halkımızın taleplerine kulak verilsin, doğru tespitler yapılsın ve doğru adımlar atılsın. Hep söylediğimiz gibi “kaliteli muhalefet sadece sorunu söyleyip kenara çekilerek yapılmaz, mutlaka çözüm önerileri de olmalı” Biz de yetkililerin işini kolaylaştıralım ve kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerimizi aktaralım: Her şeyden önce hükümetin stratejisini gözden geçirmesi ve yangının söndürülebilmesi için plastik hammaddesi ithalatından alınan vergilerin (ithalat, kota, anti damping, gözetim vs) yıl sonuna kadar askıya alınması lazım. Bu sayede ithal hammaddenin üzerindeki vergi yükü kalkacak ve üreticiler daha uygun fiyata mal üretebileceklerdir. Düşük fiyatlı hammaddenin ülkemize girmesiyle birlikte tekel durumundaki Petkim-Socar isimli petrokimya tesisi de fiyatlarında indirim yapmak zorunda kalacaktır. Ardından devlet büyüklerimizin talimatı ile Petkim-Socar firması yurt dışı müşterileri için yılsonuna kadar “Force Majeure” ilan edecek ve ürettiği malın tamamını yerli üreticilere satacaktır. Bu sayede arz talep dengesi kurulacak ve fiyatlar düşecektir. Doğal olarak hem sektör temsilcileri hem de vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaklardır.”

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri