Plakalar ‘Türk’ oldu

Konya'da 40'ın üzerindeki araca geçici Türk plakası verilirken, kentte 80'e yakın Suriye plakalı aracın bulunduğu öğrenildi.

Türkiye'de Suriyelilerin araçlarına geçici Türk plakası verilmeye başlanmasının ardından, Suriyeliler rahat bir nefes aldı. Bu araçların üzerinde Arap alfabesi ile yazılmış rakamlar Türkiye’de takip açısından büyük problem oluşturuyordu. Konya'da da 2 hafta içerisinde 40'ın üzerindeki araca geçici Türk plakası verildi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri tescilli özel araçlara, harf grubu 'SAA' olan geçici Türk plakası verilmeye başlandı. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 51. maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde, Suriyeliler artık “TR” plaka sahibi oldu.

KONYA'DA 80 ARAÇ VAR

Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü, Konya'da ikamet eden Suriyelerin araçlarına geçici Türk plakası veriyor.  Konya'da yaklaşık  80'e yakın  Suriye plakalı aracın bulunduğu öğrenilirken  Suriyeli araç sahiplerine 42 SAA 001'den başlayarak plaka veriliyor. Ancak; geçerli araç muayenesi, trafik sigortası ve İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kaydı bulunanların plakayı almaya hak kazanıyor. Artık trafik kurallarına uymayan Suriyeli sürücülere daha rahat ihbar edilebilecek. Konya Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne kayıt olacak araçlara 42 SAA 001’den başlamak üzere plaka verilecek. Araçlara 'SAA' serisi dolduğunda ise 'SZZ' serisine kadar plaka verilmeye devam edecek.

SATMAK VE KİRALAMAK YASAK

Araç plakaları ile yapılan değişiklikte ise birçok yaptırım bulunuyor. Buna göre; geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçlar, geçici belge ve plakalar üzerinden başkasına satılamıyor, devredilemiyor, kiralanamıyor ve ödünç verilemiyor. Bu araçlar geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya belgede adı kayıtlı kişinin usül ya da füruu olanlar dışında başkaları tarafından kullanılamayacak. Aynı zamanda “geçici çıkış yol belgesi (Ek: 49/B)” alınmadıkça bu araçların yurtdışına çıkışlarına izin verilmeyecek.

Suriye plakalı araçları olup Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine başvuranlardan tescil işlemleri için çeşitli şartlar aranıyor. Tescil için öncelikle aracın başvuran kişinin üzerine Suriye’de kayıtlı olması gerekiyor. Türk vatandaşlarının araç tescilleri için aranan tüm şartların da istenildiği işlemlerde Araç sahibinin Türkiye’de ikamet izninin bulunması ve aracın muayeneden de geçmesi ve sigorta poliçelerini düzenleme şartı da aranıyor.

ARTIK RAHAT EDECEĞİZ

Türkiye’ye 3 Nisan 2015 tarihinden önce giriş yapan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına ait araçların tescil işlemlerinin 30 gün içerisinde bu tarihten sonra girenlerin ise 15 gün içerisinde yapması gerekiyor. Tescil işlemlerinden 205,30 TL harç bedeli alınacak. İstenen belgelerin tamamlanması sonucunda herhangi bir kusuru kalmadığı tespit edilecek araçlara plakaları verilecek. Geçici çıkış yol belgesi alınmadıkça bu araçların yurtdışına çıkmalarına izin verilmeyecek. Tescil işlemlerini yapılmayan araçlar ise trafikten men edilecek. Plakaların verilmesi işlemiyle hem polis hem de şehir güvenliği açısından kolaylık sağlanacağı ve Suriyeli vatandaşların şehre uyum sağlayacağı düşünülüyor.

İsmini vermek istemeyen bir Suriyeli vatandaş, önceki plakaların Arapça yazılı olduğu için dikkat çektiğini belirterek, “Türkçe yazılı plakalar ile biraz daha rahat edeceğiz. Ancak alınan harç bedeli oldukça pahalı.  Zor şartlar altında Türkiye'de yaşıyoruz. Bu kadar pahalı olmasına anlam veremedik. Yine de allah razı olsun. Şimdi çok daha rahat bir şekilde araçlarımızla seyahat yapabileceğiz” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri