Piyasalardaki Tedirginlik Altın Fiyatlarına Yansıyor

Piyasalardaki Tedirginlik Altın Fiyatlarına Yansıyor

Altın kimileri için bir gösteriş, kimileri için ise sadece bir metalden başka bir şey olmasa da spekülatif bir yatırım aracı olduğu kesindir. Daha önce kesintisiz 12 yıllık bir yükselişe imza atan bu maden geçen yıl yaşanan keskin düşüşler sonrasında yeniden ilgi odağı haline gelmişti. Amerika Merkez Bankasının niceliksel gevşeme programını sonlandıracağı (diğer bir değişle gerçekleştirdiği varlık alımları ile piyasaya akıttığı para musluklarını kapatacağı) beklentileri ile 1180 USD/ons seviyesine gerileyen altın fiyatları bu yıl tekrar artış gösterme eğilimindedir.

Altın fiyatlarının ne yönde ilerleyeceğini tahmin etmek isteyenlerin bu piyasayı etkileyen pek çok faktör bulunduğunu unutmaması gereklidir. Piyasanın her ne kadar perakende boyutu bulunsa da fiyatları belirleyen esas unsur finans piyasalarıdır. Bu değerli maden, yeri geldiği zaman enflasyondan veya karışıklık ortamlarından etkilenmemek için seçilen güvenli limanlardan birisidir.

Bundan dört ay kadar önce Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin küresel boyutlara ulaşması dolayısıyla artışa maruz kalan fiyatlar, bu iki ülke arasındaki suların durulmasıyla gerileme kaydetmişti. Son altı haftaya bakıldığında da benzer bir etkinin piyasayı yukarı taşıdığı görülmektedir. Irak’ta yaşanan kargaşa ile başlayan tırmanış, İsrail’in saldırıları ve Portekiz’in bankacılık sektörüne yönelik endişelerin körüklenmesi sayesinde sürekliliğini korumuştur.

Jeopolitik sorunlar, hisse senetleri gibi daha klasik ve riskli yatırım araçlarına olan talebin azalmasına neden olmaktadır. Böyle zamanlarda yatırımcılar paralarını park edebilmek için altın gibi alternatif araçlarına yönelmektedir. Altın fiyatlarının son zamanlarda dalgalı bir seyir izlemesi bu sebeplerden kaynaklanmaktadır. Küresel hisse senedi piyasalarının yükseliş akımı içerisinde kalmaya devam etmesi durumunda altının performansı etkilenecektir. Bu değerli madenin daha yoğun bir ilgiyle karşılaşabilmesi için fiyatların yükselmesine yardımcı olan geçici korku faktörlerinden fazlası şarttır. Piyasalara ait haberleri okumak için takip edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri