Piyasada gözler Mart sonrasına çevrildi

Döviz kurlarında yaşanan hızlı düşüşün ardından, tüketiciler market fiyatlarında da indirim beklemeye başladı. Ekonomist Erdal Özel, “Mart ayına kadar bu mümkün değil” dedi

Döviz kuru düşüyor ama market fiyatları inmiyor. Marketlerin beyaz et, kırmızı et, tavuk kanadı, beyaz peynir, kaşar peyniri gibi ürünlerde alış maliyetleri artmamasına rağmen yaptıkları zam oranlarının ticareti bozucu ve vatandaşı mağdur edici faaliyet olarak değerlendiriliyor. Zamlar vatandaşın belini büktüğü gibi, alım gücünü de düşürüyor. İnsanlar, markete gitmeye korkar hale geldi. Ekonomist Erdal Özel de Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunarak, vatandaşın merak ettiği “Market fiyatları düşecek mi?” sorusunu cevaplandırdı.

DİĞER GİDERLERDE DE DÜŞÜŞLER OLMALI

Ekonomist Erdal Özel, market raf fiyatlarında düşüş olması için kurda indirim değil, diğer giderlerde de düşüşün olması gerektiğinin altını çizdi. “Enerji fiyatı ve vergilerde de düşüş olmalı” diyen Özel, “Bir de istikrarın sağlanması gerekir. Kurun bu seviyelerde kalması ile ilgili piyasada bir güven oluşması gerekir. Önümüzdeki süreci takip etmek gerekir” şeklinde konuştu.

MARKET FİYATLARINDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ OLMAZ

Akaryakıt fiyatlarının yüksekliğine dikkat çeken Özel, “Kısa vadede döviz kurundaki bu düşüşün fiyatlara yansıması pek mümkün değil. İstikrarlı süreç sağlanırsa Mart ayından sonra market fiyatlarında bir fiyat düşüşü olabilir. Diyelim ki istikrar sağlandı, çok ciddi düşüş olmaz çünkü maliyet yüksek. Bugünkü etiket indirimleri de sopayla oluyor. Marketler indirim yapma konusunda zorunluluğa tabi tutuluyor. Marketleri hedef göstermek doğru değil.”

YERLİ ÜRETİMİ TEŞVİK EDECEK HAMLELER ŞART

Son olarak Türkiye'nin kanayan yarasının üretim olduğunu ifade eden Ekonomist Erdal Özel, bu süreçte üretimin artırılması gerektiğini dile getirdi. Teşviklerin artırılması ve ithalat kalemlerinin de azaltılmasının şart olduğunu belirten Özel, “Yerli üretimi teşvik edecek hamleler getirilmeli. İnsanlar üretime teşvik edilmeli. Özellikle tarım sektöründe iyileştirmeler yapılmalı. Dışa bağımlılığın önlenmesi gerekiyor” dedi.

CEZA YİNE MARKETLERE KESİLDİ

Fahiş fiyat artışları ve stokçuluk uygulamalarına yönelik denetim ve incelemelerde bulunmak üzere kurulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, cuma günü toplanarak yapılan denetimler ve vatandaş şikayetlerini masaya yatırdı. Marketlerin beyaz et, kırmızı et, tavuk kanadı, beyaz peynir, kaşar peyniri gibi ürünlerde alış maliyetleri artmamasına rağmen yaptıkları zam oranlarının ticareti bozucu ve vatandaşı mağdur edici faaliyet olarak değerlendirildiği belirtildi. Kurul, bu kapsamda maliyeti artmamasına rağmen vatandaşa sattığı ürünlere yüzde 20'yi aşan oranda zam yaptığı tespit edilen A101, Bim, Şok, CarrefourSa ile Metro marketlere idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri