‘Piyasa NBŞ doldu’

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Recep Konuk, Çumra’da çiftçilerle buluştu Konuk, Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) ve kimyasal tatlandırıcıların piyasayı ele geçirdiğini söyledi

Konya Şeker’in mevcut yönetiminin çiftçinin hiçbir sorunu ile ilgilenmediğini belirten Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Recep Konuk, arz planlaması nedeniyle yapılan şeker ithalatı sonrası ithalatçının şeker piyasasının yeni oyuncusu haline geldiğini dile getirdi. Konuk, Çumra’ya bağlı Arıkören ve Okçu mahallelerinde üreticilerle bir araya geldi. İşleme Rejimi kapsamında Türkiye’ye giren şekerin büyük kısmının A şekeri olarak satıldığını ifade eden Konuk, Konya Şeker’in mevcut yönetiminin bile ithal şeker aldığını, şeker ithalatının önüne geçilmezse veya şekere rakip ürünlerin kayıt dışı kullanımı engellenmezse kurumun mesuliyetini taşıyanların Konya Ovası’ndaki pancar tarımının yapılamaz hale geleceğinin farkında bile olmadıklarını söyledi.

ÇİFTÇİNİN DERDİ BİZİM DERDİMİZ

Çiftçinin derdini dert edinmeyen bir Konya Şeker’in varlık nedenini unutmuş olacağına dikkat çeken Konuk, “Sizin derdiniz bizim derdimiz, böyle oldu, böyle olacak” şeklinde konuştu. Arıkören’deki konuşmasında PANKOBİRLİK ve Konya Şeker’in yıllarca verdiği mücadele sonucunda tüketicide oluşturulan hassasiyet nedeniyle kotalarının yüzde 2,5’a düşürüldüğünü hatırlatan Recep Konuk, PANKOBİRLİK ve Konya Şeker’i yönetenlerin vurdumduymazlığı sonucu nişasta bazlı şeker ve tatlandırıcıların piyasayı işgal ettiğini, yasal kotalarının yüzde 50’lik artışla yüzde 15 olduğu döneme göre bile piyasaya daha çok NBŞ sattıklarını söyledi. Şeker pancarına sahip çıkmanın vatana sahip çıkmak anlamına geldiğine inanarak NBŞ lobisine karşı yıllarca mücadele verdiğini hatırlatan Başkan Adayı Konuk, “Açık veya örtülü o lobinin onlarca iftirasına maruz kalmış, onların şikayetleri üzerine davalarla boğuşmuş biriyim ben. Biz ne yaptık pancar şekerinden üretilmiştir yerine şekeri pancardan dedik yola devam ettik” dedi.

BİZ NBŞ’CİLERİN ELİNDEN O PAZARI SÖKE SÖKE ALDIK

Ben görevde değilim ama onların söyleyemediğini ben söylüyorum. Türkiye’nin nüfusu 2022’de 66,4 milyondu. Şeker kotası da 2 Milyon 458 bin tondu. NBŞ’ler dahil. Resmi kayıtlara göre ise 92-95 milyon arasında bir nüfus şeker tüketiyor. Ben en azından hesapladığımda bile yani 92 milyona göre toplam şeker kotamızı kıyasladığımızda bile kayıt dışı tüketimi ayan beyan görüyorum. Yaklaşık 740 bin tonluk bir kayıt dışılıktan söz ediyoruz. Bu pancar üreticisinden kaçırılan kotadır. Pankobirlik Başkanı emin değilim diyemez. Çünkü o kayıt dışı NBŞ ve tatlandırıcı kullanımının tarladaki karşılığı 4,8 milyon ton pancardır. Bu 4 milyon ton pancarın yaklaşık 800 bin tonunu üretme hakkı da Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ortaklarınındır.”

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri