Pierini: Işid, Türkiye’nin Parmağını Kıpırdatmayacağını Göstermek İstiyor

Avrupa Birliği’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini, IŞİD’in şu aşamada Türkiye’ye saldırı düzenlemesini beklemediğini söyledi.Türkiye’nin sınır güvenliği ile ilgili gelişmeleri NATO TV’ye değerlendiren Marc Pierini, Esed...

Avrupa Birliği’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini, IŞİD’in şu aşamada Türkiye’ye saldırı düzenlemesini beklemediğini söyledi.

Türkiye’nin sınır güvenliği ile ilgili gelişmeleri NATO TV’ye değerlendiren Marc Pierini, Esed rejiminden ya da IŞİD’den bir saldırı gelmesini şahsen beklemediğini dile getirdi. Çalışmalarını Düşünce Kuruluşu Carnegie’de sürdüren Pierini, IŞİD’in Bağdat’a ve Kobani’ye yönelik iki cephede savaşmasını analiz etti. IŞİD’in, koalisyonun ve hava saldırılarının etkisiz olduğunu göstermek istediğini belirten Pierini, “Türkiye’nin şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da parmağını kıpırdatmayacağını göstermek istiyor. Yaptıkları, askerî bir operasyondan çok siyasî bir gösteri.” dedi.

IŞİD’in, devşirdiği elemanlar ve yol açtığı sosyal karışıklık sebebiyle, Türkiye ve AB için daha çok bir iç mesele olduğunu ifade eden Marc Pierini, ABD’nin Türkiye ve AB ile bu konuyu birlikte ele almaları gerektiğini vurguladı. Marc Pierini, bu kapsamda teröre karşı alınacak önlemler ve sınır kontrollerinin askerî bir operasyon olmasa da bu ülkeler için büyük bir meydan okuma anlamına geldiğini kaydetti.

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nin eski Müdür Yardımcısı Andrew Liepman yapılması gereken en önemli işlerden birinin savaşçıların geçişinin mümkün mertebe zorlaştırılması olduğunu söyledi. Liepman, bu bölgelere gidenlerin Batı’daki bazı gençler için örnek teşkil ettiğine dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise ana sorumluluklarının Türkiye’yi korumak olduğunu ve Patriot füzeleri ile bunu yapmaya devam edeceklerini vurguladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri