PGT yöntemi nedir?

PGT yöntemi nedir?

Anne adayları kimi zaman bebeğinin cinsiyeti için, kimi zaman sağlıklı bir bebeğe kavuşmak için, kimi zaman da hasta olan bebeklerine donör olması amacıyla genetik testler yapılmasını isterler. İşte bu genetik testler tüp bebek yönteminde uygulanan ile mümkün olmaktadır. Normal tüp bebek tedavisinin işleyişine ek olarak; embriyo 3. gününe ulaştığında 8 blastomere ayrılmış durumdadır. Bunlardan 1 tanesi dışarı alınır ve genetik incelemeleri yapılır. Cinsiyet için XX ya da XY kromozomlarına, diğer hastalarıklar için ise numaralandırılmış diğer kromozomlarına bakılır. İşte bu DNA incelenmesi olayına Preimplantasyon Genetik Tanı yani PGT Yöntemi denir. Anne rahmine transfer edilmeden incelenen embriyo için kullanılır. Yurt dışında Preimplantation Genetic Diagnosis (PGD) olarak bilinen yöntem, ülkemizde implantasyon öncesi genetik tanı olarak da anılmaktadır.

Hem yerli hastalar olsun hem de yurt dışından gelen hastaların Türkiye'yi tercih etmelerindeki en öncemli etken diğer ülkelere oranla daha düşük maliyetlerde bu işlemi gerçekleştirilebiliyor olması ve Türkiye'de bu alanda uzmanlaşmış hekimlerin sayısı. Down Sendromu (trizomi21), cinsiyet tayini - cinsiyet seçimi, donör olarak akdeniz anemisini iyileştirecek kardeş bu yöntemle elde edilebilmektedir.

Türkiye'de Tüp Bebek Merkezlerinde, yasa gereği yasaklanmış olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yasal olarak uygulanabilmektedir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri