Peygamberimizin yolundan ayrılmadı

Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Esin Bayru Çelebi, “Mevlana Celaleddin Rumi ömrü boyunca kendine Hz. Muhammed'in güzel ahlakını örnek almış ve yaşamını bu uğurda idame etmiştir” dedi

Hz. Mevlana'da Peygamber Sevgisi Uluslararası Sempozyumu düzenlendi. 3 farklı oturum ile gerçekleştirilen sempozyumda Hz. Mevlana'nın Hz. Muhammed (S.A.S)'e olan bağlılığı ve sevgisi konuşuldu. Hz. Mevlana'da Peygamber Sevgisi Uluslararası Sempozyumu konulu sempozyum Konya'da gerçekleştirildi. 3 farklı oturum ile gerçekleştirilen sempozyumda Hz. Mevlana'nın Hz. Muhammed (S.A.S)'e olan bağlılığı ve sevgisi konuşuldu. Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut, Uluslararası Mevlana Vakfı İsviçre Başkanı Hüseyin Peter Cunz,  Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirci, Tasavvuf alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan Prof. Dr. Osman Nuri Küçük, Prof. Dr. Omid Safi, Prof. Dr. Hülya Küçük, Prof. Dr. Miriam Cooke, Prof. Dr. Bruce Lawrence, Prof. Dr. James Morris,  Amerikalı Mevlevi Şeyhi Kabir Helminski, Doç. Dr Semih Ceyhan, Dr. Dilek Güldütuna yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetli katıldı.

HZ. MUHAMMEDİ KENDİNE ÖRNEK ALDI

Hz. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru da Hz. Mevlana'nın insanlara Allah'ı, Hz. Muhammed (S.A.S)'i, Kur'an-ı Kerimi, güzel ahlak ve hoşgörüyü anlattığını dile getirdi. “Hz. Mevlana, eserlerinde peygamberleri ve onların verdiği mücadeleyi sıklıkla vurgulamıştır” diyen Çelebi Bayru, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hz. Mevlana, yine eserlerinde efendimiz Hz. Muhammed (S.A.S)'e Nebi, Allah'ın elçisi, sultan, Ahmet ve Mustafa gibi ifadeler kullanmıştır. Hayatını yaşarken kendine Hz. Muhammed'in güzel ahlakını örnek almış ve yaşamını bu uğurda idame etmiştir. Hz. Muhammed Mustafa (S.A.S) güzellik abidesidir. İsmi anıldığında Hz. Mevlana efendimizi ayrı bir saygı ve derin sevgi ile anardı. Salat ve selamlarda bulunurdu. Hz. Muhammed (S.A.S)' i bizlere önderimiz olarak  öğrettiği gibi; aynı zamandı bizleri sıkıntıdan kurtarmak için bir vesile olduğunu da dile getirmiştir. Karanlık gecelerde bizleri çaresiz bırakmayacağının inancına da varmıştır.”

ETİK VE TOPLUMSAL DEĞERLERİMİZ DEĞİŞTİ

Programın açılış konuşmasını yapan Uluslararası Mevlana Vakfı İsviçre Başkanı Hüseyin Peter Cunz, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.S)'in tüm peygamberlerin mührü olduğunu söyledi. Müslümanların diğer  Müslümanlara, zeki ilim adamlarının diğer zeki ilim adamlarına karşı duvar ördüğünü ve araya ayrım sokmaya çalıştığını belirten Cunz, “Bizleri hoşgörü ve anlayış yerine götürmek isteyen İslamdır. Bahsettiğim durum bu anlama yeterince hizmet etmiyor. İslam'ın güzelliğini, kolaylığını anlatmaya ve öğretmeye çalışan bir Müslüman olarak yaşanan bu sıkıntıların bir nedeninin olduğunun bilinmesi gerekiyor. İnternetin gelişi ile birlikte dünya küçüldü. Günümüzde içinde bulunduğumuz etik ve toplumsal değerler, 7. yüzyıldaki Arap Yarımadası'na göre çok farklı. Bugün artık kölelik, etik açıdan kalkmış durumda. Hz. Mevlana, Hz. Muhammed'den etkilenmiş; onun hoşgörüsü ve ahlakı ile kendini terbiye etmiştir. Bunları Avrupa'da insanlara anlatırken dikkate almak ve ona göre çalışmalar yapmak zorundayım. Zaman göreceli bir kavramdır. Yerçekimi ve maddenin içinde bulunduğu duruma göre değişiklik göstermekte. Allah-u Teala ise zaman ve mekandan münezzeh. Biz ne zaman rabbimize yaklaşırsak o bizi huzuruna kabul eder. Allah, insana şah damarından daha yakındır” dedi.

 Oturumlarda; Tasavvufi irfan ışığında Resulullahı yeniden düşünmek, Hz. Mevlana, hz. Ali ve ilahi aşkla kamil insan oluş; Hz. Muhammed (S.A.S)'in marifet sünneti, Hz. Mevlana'nın halifesi Selahaddin-i Zerkubi, kadın mutasavvafların Hz.. fahr-i kainata övgüleri, bir Mevlana aşığı peygamberane şair Muhammed İkbal, romancıların yazdığı berzah, Şeyh Nizameddin Evliya'nın hayatı ve tesirinde peygamber, Allah'ın dost olarak tecellisi gibi birçok konu ele alındı.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri