Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed sahur ve iftarda neler yer, neler yapar, ne gibi ibadetlerle meşgul olurdu?
120
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed sahur ve iftarda neler yer, neler yapar, ne gibi ibadetlerle meşgul olurdu?
220
İşte hadisler ışığında, sahabelerin gözlemleriyle, Hz. Muhammed (sav)`in Ramazan`ı…
320
Özellikle Ramazan ayında Peygamberimiz, hasta ve yaşlılara sıkça yaptığı ziyaretleri arttırır, fakir sahabelerin evlerine uğrar, sosyal bir sıkıntı olan her yere tüm sahabelerden önce yetişerek dertlerin çözümünde aktif rol oynardı.
420
Allah`ın Resulü Efendimiz (sav) hayatı boyunca hep Sahabelerin genciyle yaşlısıyla beraber bulunmuş dertlerine derman olmuş, bir yandan Peygamberlik vazifesini derin bir şuurla yerine getirirken diğer yandan beşer olmanın gerekliliklerini muazzam bir şekilde yerine getirmiştir.
520
Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı.
620
Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yer ve su içerdi. Günümüzde sünnet olarak uyguladığımız orucu hurmayla açma mübarek Ramazan ayında sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir.
720
Hz Muhammed, hiçbir dönemde aşırıya kaçmamış, aşırılığı övmemişti.
820
İftar ve sahurlarda, bolluk içinde ziyafetler tertip edilen günümüzde bu işin sağlık yönünü de hatırlatıyoruz
920
Peygamberimiz, Ramazan ayında ibadetlerini de aşırı arttırmazdı.
1020
Teravih namazlarını yalnız veya cemaatle kılardı. Ramazan ayının son on gününde ise evinin ahalisini gece ibadeti için
1120
Sahura kalkmayı ihmal etmezdi, ve sahur ile ilgili “Mutlaka sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır”. (Buharî, Savm, 20). buyurmaktadır. Efendimiz s.a.v her gün kuran-ı kerim okurdu.
1220
İbn Abbas anlatıyor: “Hz. Peygamber(a.s.m) hayır konusunda insanların en cömerti idi. Özellikle Ramazan ayında Hz. Cebrail ile görüştüğünde bu cömertliğinin sınırı olmazdı.
1320
Hz. Cebrail ile görüşmesi ise, Ramazan ayı boyunca her gün gerçekleşirdi. Onun da hayır-hasenattaki cömertliği esen rüzgâra benzerdi. (Buharî, Savm, 7)
1420
Sahur Hz. Peygamber, bir Ramazan gününü mutlaka sahur yaparak başlatırdı. Sahur yapmanın faziletine ve bereketine dair Hz. Peygamber bir hadisinde “Bizim orucumuzla Ehl-i Kitap´ın [Yahudi ve Hristiyanlar] orucuHz. Peygamber´in sahur yemeğinde zaman zaman misafir bulundurduğunu da çeşitli hadislerden öğreniyoruz.
1520
Riyazü-s Salihin adlı hadis kitabında yer alan bir hadiste de Resulullah (sav) müminlere nasıl yemek yenilmesi gerektiğini anlatırken özetle, “Mide üçe ayrılmalı: bir bölümü yemek, bir bölümü su için olmalı. Son bölüm ise boş kalmalı” diyor.
1620
Arasındaki fark, sahur yemeğidir” buyurarak sahuru, Müslümanlar için ayırt edici bir özellik olarak vurguluyor.
1720
Hz. Peygamber´in sahurla ilgili önemli bir uygulaması da sahur yemeğini geciktirmesi ve bunu tavsiye etmesidir.
1820
Niyet Hz. Peygamber´in oruç tutarken vazgeçmediği uygulamalardan birisi de oruca niyet etmesidir.
1920
Niyet edilmeden tutulan hiçbir orucun, oruç sayılmayacağını beyan etmiştir. Ayrıca sahura kalkmanın da oruca niyet sayılacağı belirtilmekte
2020
İmsak-İftar Arası Hz. Peygamber´in, oruçlu olduğu günlerde günlük işlerini ve diğer ibadetlerini aksatmadığını kaynaklar bize aktarıyor. Ancak Ramazan günlerinde müminleri, sözgelimi gıybet ve yalan söyleme gibi, bazı konularda her zamankinden daha çok uyardığını şu hadisinden öğreniyoruz: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa, onun yeme-içmesini bırakmasına Allah´ın ihtiyacı yoktur.”