Petrotek A.Ş. yeni binasında

Yerli sondaj sanayinin önde kuruluşlarından Petrotek A.Ş. yeni fabrika binasına taşındı. 1. OSB’de bulunan yeni fabrika düzenlenen açılış töreniyle hizmete girdi

Yerli sondaj sanayinin öncü kuruluşlarından Petrotek A.Ş.’nin 10. kuruluş yıl dönümü ve yeni fabrikasının hizmete girmesi vesilesiyle açılış töreni düzenlendi. 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) yeni fabrikanın açılış törenine Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir, Konya Sanayi Odası (KSO)Başkanı Memiş Kütükcü, Petrotek Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Çağlayan Kuyumcu, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜRKİYE’DE İLK VE TEK ŞİRKET
Programda açıklamalarda bulunan Petrotek Genel Müdürü Savaş Fil, petrol, doğalgaz ve jeotermal gibi derin sondajları yapabilecek makine ve ekipmanları ürettiklerini  söyledi. Fil, “Dünyada herkesin sıkça ürettiği ve kolay üretilebilen bir sektör değil. Türkiye’de de global normlar çerçevesinde bir ilk olduğumuzu iddia ediyoruz. Bu sanayi merkezi için Ankara merkezli BM Holding hissedar olarak yatırımın büyük bir kısmını yapıyor. Bu anlamda Konya sanayine lokal olarak katkısı da daha fazla istihdam ve başka bir ilden daha güçlü bir yatırımcıyı çekmiş olmak diye düşünülebilir. Daha çok ülke geneli ve yurt dışı pazarlara açılabilme kapasitesi olan bir yatırım olduğu için biraz daha ihracatı ve ithalatı engelliyor. Bütün sondaj malzemeleri yurt dışından ithal geliyor. Çok ciddi miktarda milli nakit dışarıya gidiyor. Şimdi daha ekonomik olarak belli bir miktarını yurt içine döndürebiliriz. Bu kaybı azaltabiliriz. Aynı zamanda yurt dışı satışları da yapıyoruz. Bu sayede de ihracatımız artıyor” dedi.
KONYA, ÇİN’İN ROLÜNÜ OYNUYOR
Konya sanayinin de Türkiye’nin çok önemli bir yerinde olduğunu kaydeden Fil, “Benim algım ve kişisel deneyime göre rekabet gücü olarak bir numarada. Rekabet gücü korkunç. Yani ucuz ve seri üretim olarak teknoloji taklit edilebiliyor. Konyalı iş adamı bir şeyi kafasına takarsa onu ucuza mal ederek hakkıyla üretebilir. Bu önemli bir güç. Kötü bir benzetme gibi gelecek ama endüstriyel üretim gücü olarak dünyada Çin’in oynadığı rolü oynuyor. Zaman içerisinde birçok marka globalleşti. Önce bir şeyleri tersine mühendislikten orta kalitede üretim yaparsınız. Deneyiminiz ve markanız artıkça daha üst tabakaya oynarsınız. Bence Konya birinci etabı tamamladı. Türkiye illeri içerisinde endüstri büyüklüğü bakımından İstanbul ve Kocaeli gibi illerin gerisinde olduğu gözleniyor. Adana ve Ankara sanayisinden önde olduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri