Petrol Bedava Olsa Türkiye'de Benzin Bakın KAÇ TL Olurdu?

Petrol fiyatları düşüyor, dolar düşüyor ama benzin fiyatları bir türlü ucuzlamıyor. Türkiye benzin ve motorinden en çok vergi alan ülkelerden birisi. Şimdi bir soru: Petrol bedava olsa Türkiye'de benzin bakın kaç lira olurdu?

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) ile Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) yöneticileri ile buluştu. PETDER’in ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda PETDER, akaryakıtta fiyat oluşumu ve petroldeki düşüşün aynı ölçüde tüketiciye neden yansımadığı konusunda teknik bilgileri aktardı.

ADVERTISEMENT

PETDER’in 10 numaralı yağ konusunda hazırlattığı ve yakında televizyonlarda yayınlanacak 45 saniyelik kamu spotunun da tanıtıldığı toplantıda Başkan Martin Thomsen ve Genel Sekreter Niyazi İlter soruları da yanıtladı.

PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter, "Petrol bedava olsa bile bu vergilerle benzinin fiyatı 2.20 TL olur" sözleriyle Türkiye'deki vergi sorununa dikkat çekti.

PETDER yeni hükümetten umutlu

Petrol Sanayi Derneği Başkanı ve BP CEO’su Martin Thomsen, yeni hükümetin sektörün önünü açacağından umutlu olduğunu, sektörün bazı sorunları devam etse de çözüm noktasında daha pozitif düşündüklerini söyledi.

EGAD Başkanı Olcay Aydilek’in yeni hükümetten beklentilerini sorması üzerine Thomsen, şunları söyledi: “Yeni hükümet konusunda daha olumluyuz. Öncelikle birlikte çalışarak bu sektörü daha iyi anlamalıyız ve bu şekilde müşterilere daha kaliteli bir hizmet sunabiliriz, hükümetle daha yakın çalışmamız iki taraf için de çok yararlı olacaktır. Bu konuda daha önce adım atılan konularda önemli mesafeler de aldık. EPDK ile ortak bir teknik çalışma komitesi kurduk birkaç aydır beraber çalışıyoruz. Bir aylık bir süre sonunda ortak çalışmamızın detayları kamuoyuna açıklanacak olgunluğa erişecek.”

“Serbest bir pazarda daha rahat rekabet edebiliriz”

EPDK’nın teknik komite sayesinde kendilerini daha iyi anlamaya başladığını ve bundan sonra tavan fiyat gibi “serbest piyasaya müdahale” anlamına gelen bir karar beklemediklerini anlatan Thomsen,  “Serbest bir pazarda daha rahat rekabet edebiliriz, bizim gibi şirketler rekabeti sever’’ diye konuştu.

Thomsen, PETDER’in çalışmaları hakkında bilgi verdiği sunumunda Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ve bunun sevindirici olduğunu belirtti. Türkiye’de akaryakıt pompa fiyatlarını yüzde 50-60 a varan vergi yükü ile son 5 ayda yüzde 40 artan döviz kurunun büyük ölçüde etkilediğini Thomsen, bu nedenle düşen petrol fiyatlarının pompa fiyatlarına aynı ölçüde yansımamasının doğal olduğunu söyledi.

İlter’den somut örnek

PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter de, petrolü bedava alınsa dahi şu anki akaryakıt pompa fiyatlarının 2.20 TL’den aşağı inemeyeceğini vurgulayarak, vergi ve kur etkisine vurgu yaptı. 

Dalgalanmanın ortadan kaldırılması için akaryakıtta bir fon oluşturma teklifini hükümete önerip önermedikleri sorusuna ise İlter, “Akaryakıtın hükümete KDV ve ÖTV olarak katkısı 60 milyar lira. Böylesine önemli bir gelir kalemini azaltacak bir alternatif önerinde bulunmak, bunu tartışmak bile hiçbir hükümetin kabul edebileceği bir konu olmasa gerek” karşılığını verdi.

Kaçak yakıtın etkisi

Kaçak yakıtın sektörü ne ölçüde etkileyeceği konusundaki sorular üzerine PETDER Başkanı Thomsen, “Kaçak yakıtla mücadelede son yıllarda önemli mesafe alındı. Ancak konu hala sorun olma özelliğini sürdürüyor. Kaçak yakıtın nereye kadar ulaştığı konusunda emin değilim. Muhtemelen İstanbul’da bile kaçak yakıt olabilir” diye konuştu.

Denizden ithal edilen yakıtın kontrolü için dağıtım şirketlerinin kurması istenilen sayaç sistemi konusuna da değinen Thomsen, şöyle devam etti: “Sayaçlar için 100 milyon dolar yatırım ihtiyacı var. Petrol fiyatları düşerken kar marjı değişmeyen dağıtım şirketlerinin bu külfetin altından kalkması güç. Bunun bir de işletme maliyeti olacak şüphesiz. Bulunduğumuz tablo da Gümrük Bakanlığı sayaç isterken, Çevre ve Maliye Bakanlıklarının sektöre başka külfetler yüklüyor olmaması gerekir. Akaryakıt sektöründe bu anlamda hükümetin kendi içinde ciddi bir koordinasyona ihtiyacı var.”

Thomsen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın istediği sayaç sistemi konusunda “Şu anda bu konu ne durumda bilemiyorum, teknik sorunlar var, şu anda böyle bir sayaç yurt içi ve yurt dışı piyasada yok ve bu sayaçların ne kadar etkili olacağı hakkında kesin bir bilgi de yok’’ dedi.

Sayaçlar için 1 yıl ek süre istendi

Genel Sekreter Niyazi İlter, kaçakçılığı önlemek amacıyla düşünülen sayaç ile ithal edilen tüm akaryakıt sayaçlardan geçerek dağılacağını ve çok teknolojik olması beklenen bu sayaçların henüz üretimi gerçekleşmediğini söyledi. İlter akaryakıtta pompa fiyatlarını litrede 1 ila 1.3 kuruş ilave getirecek bu sayaç sistemi konusunda, Gümrük Bakanlığı’ndan 15 Şubat’ta dolacak süreyi bir yıl uzatmasını istediklerini de kaydetti.

PETDER Başkanı Thomsen sektörün sıkıntıları hakkında “Hala sıkıntılarımız var fakat gelişmeler ve ilerlemeler de var, amacımız müşteriye en iyi şekilde hizmet etmek bunun için daha fazla kolaylığa ihtiyacımız var’’ dedi. Thomsen, daha iyi hizmet verebilmek ve kendilerini daha iyi anlatabilmek için EGAD ile işbirliği ve alan çalışmalarının da süreceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: PetroTurk.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri