Petkim’den Dokuz Ayda 48,6 Milyon Liralık Net Kâr

Petkim Petrokimya Holding A.Ş., 2013 yılının ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı.

Petkim Petrokimya Holding A.Ş., 2013 yılının ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 27 milyon TL net dönem zararı olan Petkim, bu yılın ilk dokuz ayında ise 48,6 milyon TL net kâr açıkladı. Geçen yılın ilk dokuz aylık dönemine göre yüzde 344 artan brüt kâr rakamı, yüzde 7,2 marjla 213,2 milyon TL oldu. Şirket, ilk dokuz ayda yüzde 6,3 marjla 188 milyon TL FAVÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kâr) değeri elde ederken kapasite kullanım oranı yüzde 83 oldu.

Petkim’in piyasa şartlarını yakından takip ederek müşterilerle daha yakın ilişki kurma temelindeki pazar odaklı dinamik planlama politikası, kâr marjlarına olumlu yansıdı. Sektörde yaşanan talep dalgalanmaları ise ciroyu olumsuz etkiledi. 2013 yılının ilk iki çeyreğinde görülen ciro düşüşüne rağmen kârlılığın yükselmesi bu çeyrekte de devam etti. Dokuz aylık finansal sonuçları değerlendiren Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, satışlarda bir miktar düşüş yaşanmasına rağmen kârlılık oranının artmasının sevindirici olduğunu belirtti. Sürdürülebilir kârlılık hedefi kapsamında son üç çeyrekte iyi bir trend yakalamayı başardıklarını kaydeden Korkut, “Temel hedefimiz, ciro ve pazar payından ziyade kâr üretmek.” dedi. Bu dönemde Petkim’in cirosu zayıf talep, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki azalışın etkisiyle önceki yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 13 azalarak 2 milyar 967 milyon TL, satış miktarı ise 1 milyon 202 bin ton oldu.

MALİYETLERDE İYİLEŞME DEVAM EDİYOR

2013 ilk dokuz ayında Petkim’in satışları geçen yıla göre yüzde 13 düşmesine rağmen maliyetlerin yüzde 18 azalması kârlılığı getirdi. Genel Müdür Korkut, maliyetlerde ve operasyonel verimlilikte sağlanan iyileştirmelerin sonuçlarının görüldüğüne dikkat çekti. 2013 yılının üçüncü çeyreğinde yükselen döviz kurlarının piyasalarda belirsizliğe, onun da talepte dalgalanmalara yol açtığını belirterek, sektöre ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Avrupa petrokimya sektöründe, sıkıntılı geçen ilk yarıyıl sonrası özellikle üçüncü çeyrekte iyileşme beklentileriyle oluşan olumlu hava, talepte bir canlanma sağladı. Artan talebi karşılamak üzere üretimde ve buna bağlı olarak kapasite kullanım oranlarında artış gözlendi. Sektörün kapasite kullanım oranı bu yıl ilk kez yüzde 80’e ulaştı ancak güçlenen piyasa, yükselen üretim maliyetlerinin baskısı altında kalmaya devam etti.”

Sektörde yılın son çeyreğinin talep açısından canlı geçmesini beklediklerini dile getiren Sadettin Korkut, “Müşteri ve pazar dinamiklerine göre üretim yapıp optimizasyon ve operasyonel verimlilik üzerinde çalışıyoruz. Sürekli olarak maliyetleri düşürüp hizmet ve ürün kalitemizi arttırmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri