Performans sistemi, olumsuz etkileyecek

Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Faruk Aksoy yaptığı yazılı açıklamada üniversitelere bağlı tıp fakültelerinin öncelikli olarak tıp alanında eğitim ve araştırma amacına hizmet etmek için kurulduğun
Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Faruk Aksoy yaptığı yazılı açıklamada üniversitelere bağlı tıp fakültelerinin öncelikli olarak tıp alanında eğitim ve araştırma amacına hizmet etmek için kurulduğunu belirterek, 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren, tüm üniversite hastanelerinde hizmet hastanesi sistemini gözeten performansa dayalı sağlık hizmeti modeline geçileceğini söyledi.
Bunun birçok sorunu da beraberinde getireceğini ifade eden Prof. Dr. Faruk Aksoy, “Üniversite hastaneleri ayakta kalmak için hizmet hastanesi haline dönüşecek ve sağlık hizmeti ve bilhassa eğitimin kalitesi düşecek. Öğretim üyeleri performansın gereği olarak eğitime daha az zaman ayırmak zorunda kalabilecek. Belki de en önemlisi hasta hekim ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacak ve sonuçta hastaların istediği hekime ulaşma talebinde aksaklıklar görülecektir” dedi.
Performansa dayalı sağlık hizmeti uygulamasının sağlık hizmeti kalitesini artırıcı yönde etki yapmayacağını da söyleyen Konya Tabip Odası Başkanı Aksoy, “Bu sistemde önemli olan ne kadar çok hasta bakıldığı ve ne kadar çok ameliyat yapıldığıdır. Üniversite hastanelerini hizmet hastanesi haline getirip eğitim ve araştırma fonksiyonunun azalmasına sebep olacak bir sistemdir. Üniversite hastanelerini para kazanmaya mecbur hale getirmek uzun vadede akademik işlevinin azalmasına yol açacaktır” diye konuştu. Performansa dayalı sistemin yıllardır Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uygulandığını kaydeden Aksoy, bakılan hasta ve ameliyat sayısının artmasının sağlık problemlerini çözmede etkin yol olmadığını bildirdi. Dün (31 Ocak 2011) itibariyle üniversite hastanelerinde performansa dayalı sağlık hizmeti sonucunda uzun vadede kaybeden sadece hekimler değil, geleceğin hekimleri ve hastalar olacağına işaret eden Prof. Dr. Faruk Aksoy, “Talebimiz, üniversitede çalışan bizler tam zamanlı mesaimizde iyi hekim yetiştirmek, kaliteli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Üniversite hastanelerinde mali ve idari özerkliğinin sağlanmasını istiyoruz. Biz Sağlık Bakanlığı’nın dayatmasının aksine, hastalarımıza polikliniklerde ve ameliyathanelerde yeterli zaman ayırmak amacındayız” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri