Performans sistemi güncellenmeli

Hastanelerde gereksiz test ve işlemlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Sağlık-Der Konya Şube Başkanı Mustafa Şimşek, "Performans sistemi, iyi bir niyetle çıkarıldı. Dernek olarak sistemin güncellenmesini ve sonuç esaslı bir sistemin hayata geçiril

Performans sistemi güncellenmeli

 

Sağlıkta hasta memnuniyeti ve hizmet kalitesini artırmaya yönelik olarak çıkartılan "performans sistemi" tartışmalara neden olsa da 2004 yıllından beri işliyor. Uzmanlar, ek ödeme rakamlarına da doğrudan etki eden sistemin güncellenmesini ve yerine sonuç odaklı objektif bir sistemin geçirilmesini talep ediyor. Performans sistemi adeta gereğinden fazla tahlile ve görüntülemeye yönlendiriyor.

 

Sağlık-Der Konya Şube Başkanı Şimşek, "Performansta parasal motivasyon, ön planda tutulmamalıdır mevcut sistem sağlık kurumları ve personel üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Performans sistemi adeta gereğinden fazla tahlile ve görüntülemeye yönlendiriyor. Bu durum bir yandan çalışan ve hastanın sağlığını tehdit ederken diğer yandan mali külfetler getiriyor" şeklinde konuştu.

Şimşek, "Paranın bu kadar fazla ön planda olmasına dernek olarak sıcak bakmıyoruz. Performans sistemi iyi bir niyetle çıktı ama günümüz itibari ile güncellenmeli. Tamamen ortadan kalksın demiyoruz ancak, bu haliyle de doğru bir motivasyon aracı değil' şeklinde konuştu

 

HASTALARIN AKLINDAKİ YANLIŞ ALGI KIRILMALI

 

"En çok tahlil yaptıran doktorun en iyi doktor zannedildiği algının yıkılması gerekir" diyen Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz sistemin daha objektif ve sonuç odaklı bir sistem kurularak, güncellenmesini talep ediyoruz. Bakanlığımız, ülkemizde yerli yersiz aşırı oranda antibiyotik kullanımının önüne geçmek amacıyla bir çalışma başlattı ve bu çalışmada da kısa sürede sonuç alındı. Hem sağlık açısından ciddi olumlu adımlar atıldı, hem de kaynak tasarrufu sağlandı. Benzer bir sistematik yaklaşımın gereksiz tahlil ve gereksiz görüntüleme işlemleri içinde uygulanması faydalı olacaktır' dedi.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri