Peretz: Türkiye İle İsrail Arasındaki Sorunların Çözebileceğine İnanıyorum

İsrail Çevre Bakanı Amir Peretz, Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkı olduğunu söyledi.

İsrail Çevre Bakanı Amir Peretz, Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkı olduğunu söyledi. Türkiye ile İsrail arasındaki sorunlara da değinen Peretz, “Yakın bir gelecekte Türkiye ile İsrail arasındaki sorunların da çözebileceğine inanıyorum.” dedi.

Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi çerçevesinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘18. Taraf Ülkeler Toplantısı’ İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İsrail Çevre Bakanı Amir Peretz, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Icra Direktörü Yardımcısı İbrahim Thiaw, Malta Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Leo Maria Brincat, Hırvatistan Çevre ve Doğanın Korunması Bakanı Mihael Zmajlovic ve çok sayıda ülke temsilcisi katıldı.

Taraf Ülkeler Toplantısı'na sürpriz bir şekilde katılan Peretz, önemli açıklamalarda bulundu. Ülkelerin bugüne kadar uyguladıkları bir takım politikaları sadece kendi ülkeleri için değil herkes için uygulaması gerektiğini aktaran Peretz, “Her hâlükârda kendi aramızdaki işbirliğini arttırmamız lazım. Aramızdaki duvarları yıkmak için önlemler bulmak lazım. Yenir bir takım iletişim yöntemleri bulmamız lazım. Burada herkesin oynaması gereken rol var. Ben İsrail’de barış cephesindeyim ve şuna kesinlikle inanıyorum ki Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkı var. Burada da iki devlet iki ulus çözümünü benimsiyorum bundan yaklaşık 4 ay kadar önce 4 yıllık barış süreci dondurulmuştu. Yeniden çözüldü görüşmeler yeniden başladı. İsrail ve Filistin arasında müzakereler başladı. Basit bir şey olmayacak ama her şeye rağmen iyimseriz.” ifadelerini kullandı.

Önlerinde 5 aylık süreç olduğunu aktaran Peretz, “İran ile bir şekilde uzlaşmamız lazım. Her halukarda İran'ın nükleer silahlanmasını istemiyoruz." dedi.

Türkiye ile İsrail arasındaki sorunlara da değinen Peretz, “Yakın bir gelecekte Türkiye ile İsrail arasındaki sorunların da çözebileceğine inanıyorum. Ev sahiplerine çok teşekkür ediyoruz. Son derece etkileyici bir toplantı düzenlemişler. Umarım ki bu toplantıdan çıkacak en önemli sonuç bütün dünyayı kapsayacak olan sosyal adalete, çevre adaletine ve barışa katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri