Pazar fiyatlar düştü

Havaların soğuması ile birlikte kışlık sebze ve meyveler pazar tezgahlarında yerlerini aldı. Pazardaki hareketlilik esnafı sevindirirken, sebze ve meyve ile kestane fiyatlarındaki düşüş de tüketiciyi mutlu etti

Muhacir Pazarı'nda, kışlık sebze ve meyveler satış çıktı. Meyvenin bu yıl bol olacağı tahmin ediliyor. Kestane, tarhana, zeytin ve kışlık tahıllar pazarda ilgi çeken ürünlerden. Bu sene fiyatında en çok düşüş gösterense kestane. Bu yıl meyvenin bol olduğunu aktaran Muhacir Pazarı meyve satıcısı  Halil Sarı, "Bu sene ülkemizde meyve bol. Meyvenin bol olmasının nedeni yağmurun bol olması. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nden gelen meyveler yağmuru bolca yedi. Bu nedenle verim arttı.  Geçen haftaya göre fiyatlarda ufakta olsa bir düşüş  söz konusu. Bununla birlikte satışlarımız yükseldi. Geçen hafta seçim dolayısıyla pazar bu kadar hareketli değildi. Ama bugün pazar hareketli. Şu an narın 4 kilosunu 5 TL'den, limonun kilosunu 1.5 TL'den, elmanın kilosunu 1 TL'den, 4 kilo portakalı 5 TL'den ve 4 kilo mandalinayı 5 TL'den satıyoruz. Şu an bu meyvelerin tam mevsimi. Fiyatların daha da düşeceğini düşünüyorum" dedi. Sebze satıcısı Ferit Ulusan ise satışların iyi olduğunu ve sebze fiyatlarının geçen haftaya göre düşüşte olduğunu belirterek şunları söyledi: " Şu an sebze fiyatları düşüşte. Geçen hafta kilosunu 2 TL'den sattığımız domatesi 1.5 TL'den gene aynı şekilde 2 TL'den sattığımız patlıcanın kilosunu bu hafta 1.5 TL'ye satıyoruz. Yine geçen hafta 1.5 TL'ye sattığımız salatalığın kilosunu bu hafta 1TL'ye satıyoruz. Tezgahımızda sattığımız ürünlerin hepsi yerli ve Konya'da üretildi. Fiyatlarda gerçekleşen düşüşün nedeni seçimin bitmesi. Seçimle birlikte istikrarın yeniden gelmesi ve bundan dolayı fiyatlar düştü."

DON VE YAĞMUR ETKİLEDİ

Her yıl Sonbahar aylarında olduğu gibi bu yılda zeytinler tezgahlarda yerlerini aldı. Siyah zeytin yağda kurulurken yeşil zeytin ise suda kuruluyor. Kurulduktan sonra yaklaşık 6 hafta bekletilen zeytinler kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline geliyor. Muhacir Pazarı'nda en çok zeytin satan satıcılarından biri olan Ömer Erdoğan, yeşil ve siyah zeytin fiyatlarının geçen seneye göre yükseldiğini belirtti. Ömer Erdoğan, " Bu sene zeytin sıkıntısı yaşanıyor. Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde zeytin yok denecek kadar az. Zeytinin az olmasının nedeni ise son yağışların ağaçları etkilemesi. Son yağışlarda don ve yağmurun yoğun olması zeytinleri etkiledi. Bu yüzden bu sene zeytin az ama fiyatlarımız normal. Yeşil ile siyah zeytin fiyatları geçen seneye göre 1ila 2 TL arasında bir yükselme var. Bu yükselme ise rutin bir yükselme. Her sene her şeyin fiyatı aynı kalmıyor. En az 50 kuruş ila 1 TL arasında bir yükselme  oluyor. Bu sene yeşil zeytinden gemlik, ayvalık ve sarı kulak türünün kilosunu 5 TL'ye satarken Konya ve çevre illerde en çok satılan olan ayvalık türünü ise 4 TL'den satıyoruz. Siyah zeytinin kilosunu ise 5 TL'den satıyoruz. Bu sene zeytinin az olmasından dolayı zeytin yağının fiyatında da bir yükselme söz konusu. Bu sene zeytin yağı bazı yerlerde 11-12 TL'ye kadar çıkabiliyor" sözlerini kullandı.

KESTANEDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Kışın sobaların vazgeçilmezi haline halen kestanenin fiyatlarında ise büyük bir düşüş var. Kestanenin fiyatında gerçekleşen bu düşüşün nedeni ise geçtiğimiz seneye göre kestanenin bol olması. Muhacir Pazarı kestane satıcısı Ali Uzun, "Kestaneler tezgahlarımızda yerini aldı. Geçen seneye göre fiyatlarımız oldukça düşük. Bununla beraber satışlarımızda bir yükselme oldu. Geçen sene kestaneler elimizde kalmıştı. Ama bu sene yağışın bol olmasından dolayı kestane bol. Geçen sene iri Aydın kestanesini 20 TL'den satıyorduk. ama bu sene iri kestanenin fiyatında bir düşüş oldu. Geçen sene 20 TL'ye sattığımız kestaneyi bu sene 15 TL'ye satıyoruz. Ufak kestaneyi ise geçen sene 15 TL'den satarken bu sene 10 TL'den satıyoruz. Fiyatlarda gerçekleşen bu düşüş hem bizi hemde halkımızı sevindirdi. Şu an kadar yaklaşık 50 kilo kestane satarak 1 çuval kestaneyi erittik" açıklamalarında bulundu.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri