Paylaşmanın günü ‘Aşure’

Muharrem ayının girmesi ile birlikte vatandaşlar aşure hazırlıklarına başladı. Kuruyemiş ve bakliyat satan esnaf ise işlerinin henüz hareketlenmediğini ifade ediyor. Bu yıl aşure malzeme fiyatlarında artış var

Muharrem ayının 10. günü idrak edilen Aşure günü yaklaşıyor. Muharrem ayının 10. günü ise 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor.  Aşure gününde evlerde aşureler pişirilecek, komşular ve yakınlara ikram edilecek. Muharrem ayının germesi ile birlikte vatandaşları aşure telaşı sarmaya başladı. Vatandaşların aşureliklerini almaya başlamasıyla çarşı-pazarda hareketlilik başladı. İslam dünyası için önemi büyük olan Aşure Günü'nünde paylaşma ve kardeşlik vurgusu yapılıyor. Günün en önemli yanını ise aşure çorbası oluşturuyor. Çok sayıda ürünün karışımından oluşan aşure, lezzetli olduğu kadar sağlık açısından da oldukça faydalı. Aşure telaşı özellikle bedesten bölgesi ve Aziziye Camii bölgesinde bulunan esnafı hareketlendirse de esnaflar işlerinin daha da hareketlenmesini bekliyor.  BU yıl aşure de kullanılan malzemelerin pekçoğunda artış var. Fiyatların yüksek fiyatlarda seyrediyor olması üzerine vatandaşlar alternatif ürünlere yöneliyor.

HAREKETLİLİK 1 AY SÜRER

Baştimur Gıda Sahibi Yakup Baştimur, aşure gününe sayılı günler kala vatandaşların artık eksiklerini tamamlamak için alışverişe çıktığını ifade ederek, “Aşure gününe kısa bir süre kalmasına rağmen henüz beklediğimiz hareketliliği yaşayamadık. Ama önümüzdeki günlerde vatandaşların alışverişe çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl kuruyemişlerde de fiyatsal artış yaşandı. Bunun da satışları etkileyeceğini düşünüyoruz” dedi. Aşurenin 10-15 çeşidi olduğunu belirten Baştimur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun 3-4 kaleminde fiyatlar arttı. Fıstıkta bir düşüş var. Fındık 30-35 liraydı, 40-45 liraya çıktı. Kayısı çekirdeği 20 TL. Badem içinde de artış var. Ceviz içi 45 TL. Geçen sene bu rakam 40 TL idi. Yoğunluk olarak nohut, fasülye, pirinç, çeviz, fındık, badem, kayısı çekirdeği, buğday alınıyor. Bir aile kendi yiyeceği kadar aşure yapacağım derse 25-30 lirayı buluyor alışveriş maliyeti. Ama mahalleye dağıtılacaksa bu rakam 100 TL’yi buluyor. Bazı vatandaşlarımız aşurede kullanılacak malzemeleri tek tek talep ederken bazı vatandaşlarımız da bizden malzemeleri toplu olarak talep edebiliyor. Kuruyemiş fiyatları halen istenilen seviyeye gelmediği için halk ta alternatif ürünleri deniyor. Konyamız aşureyi seviyor. Genelde herkes de yapıyor. Marketler nedeniyle işlerimiz azaldı ama biz de nasibimizi alıyoruz.” Bölgede bulunan esnaflar da aşure alışverişi nedeniyle çarşıda hareketlilik yaşandığını belirterek, “Muharrem ayının 10. günü olan aşure gününe kadar artan satışlar sonrasında bir hafta 10 gün daha devam ediyor. Çünkü aşure günü bir günden ibaret değil. Bir ay kadar sürüyor. Kuruyemiş fiyatları  yüksek olsa da vatandaş cebine göre alternatif ürünleri buluyor. Önümüzdeki günlerde işlerin daha da açılacağını düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.   

‘AŞURE’DE KARDEŞLİK ÖNE ÇIKIYOR

Gazeteci-Yazar Nail Bülbül ise yüzyıllardır İslam âlemi için önemli olan bir geleneğin sürdürülmesinin önemli olduğunu belirterek, “Aşure birlik ve beraberlik açısından önemli. Aşureyle birlikte komşuluk ilişkilerinin artıyor. Kardeşlik duyguları öne çıkıyor. Eskiden Konya'da kadınlar aşure hazırlığına özen gösterirlerdi. Yazdan kuruttukları kayısı, üzüm, erik gibi ürünlerle aşureleri büyük kazanlarda kaynatırlardı. Bereket vermesi için ondan fazla ürün çorbanın içinde bulunurdu. Bazıları da aşurenin güzel kokması için gül suyu dökerlerdi. Tabii o yıllarda müstakil ev fazla olduğu için herkes havlusunda ateşte aşuresini kaynatabiliyordu. Şimdi ise apartman kültürü ile ocaklarda aşure pişiriliyor. Ama gelenek devam ediyor. Pişen aşureler esnafa, konu komşuya ikram ediliyor. Hatta eskiden komşunun biri bugün aşure pişirdi ise diğer komşu ondan sonra aşure pişirirdi ki aşure geleneği 1 ay sürerdi. Böylece yok olmak üzere olan paylaşma duygusu yeniden yeşeriyor. Gelecek nesillere de bu duyguyu yaşatmak için Aşure Günü önemli bir dini geleneğimiz” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri