‘Payitaht ekmeklik buğday’ çiftçinin yüzünü güldürdü

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da yeni yerli ve milli payitaht ekmeklik buğday çeşidi göz kamaştıran görüntüsü, verimi ve kalitesi ile büyük yankı uyandırdı.

Türkiye’nin yerli ve milli kaliteli ekmeklik buğday çeşidi olan Payitaht, buğday çiftçisinin yeni gözdesi oldu. Tarım ve Orman Bakanlığınca tescil edilip, kalitesi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından da tescil edilip birinci sınıf buğday sınıfına alınan Payitaht, yüksek veriminin yanı sıra kalitesiyle de adından söz ettirmeye başladı.

BÖLGE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Konya’nın Karatay ilçesi Esentepe mahallesinde çiftçilik yapan Bünyamin Çuhadar, Payitaht buğday çeşidini hasat ettiklerini, kurak geçen iklime rağmen dekarda 900 kilo ile bin 50 kilo arasında verim elde ettiklerini belirterek, bu değerlerin bölge ortalamasının yüzde 30 üzerinde olduğunu söyledi. Çuhadar, Payitaht çeşit buğdayın verimi kadar kalitesi, hektolitre değerleri, başak yapısı, dolgunluğu, kardeşlenme kapasitesi, hastalık ve soğuğa dayanıklılığının da son derece iyi olduğunu söyledi. Çevresindeki komşu çiftçilerin de sık sık tarlasını ziyaret ederek çeşitle ilgili bilgi aldıklarını ve bir çoğunun önümüzdeki yıl tohum tedarik etme imkanı olursa Payitaht çeşidini ekmek istediklerini vurgulayan Bünyamin Çuhadar, böyle bir çeşidi bölge çiftçisine kazandırdığı için emeği geçenlere teşekkür etti.

Ankara Polatlı’dan çiftçi Faruk Olgaç ise Payitaht buğdayın kıraç alanlarda da iyi verim verdiğini gördüklerini belirterek, yeterli yağış almamalarına rağmen dekarda 500-550 kilo ürün aldıklarını dile getirdi.

VERİM, KALİTE VE DAYANIKLILIK

Taşpınar Tarım tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Payitaht ekmeklik buğday çeşidi; verimi, kalitesi, hastalıklara dayanımı nedeniyle çiftçiler tarafından tercih ediliyor. Payitaht un sanayicisinin istediği kalite değerlerine sahip olmasıyla da talep görüyor.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri