2021 yılında net 2.825 lira 90 kuruş olan asgari ücret, önce 2022 Ocak tarihinde yapılan yüzde 50 zamla 4 bin 253 liraya ardından ise Temmuz aynında yapılan yüzde 30'luk ara zamla 5.500 liraya çıkmıştı. Asgari ücret yüzde 80 artışa rağmen enflasyon karşısında pula dönerken, resmi görüşmelerin yapılacağı Asgari Ücret Komisyonu'nun toplanmasına 2 hafta kaldı.
Komisyon 7-8-9 Aralık'ta toplanacak ve milyonlarca çalışanın merak ettiği asgari ücret rakamını belirleyecek. Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücret komisyonuna çevrildi.
Yıllık enflasyonun yüzde 85 olmasına dikkat çeken patronlar asgari ücretin yüzde 100 zamla 4.250 TL'den 8.000-8.500 TL'ye çıkmasına sıcak baktıklarını, bazı patronlar ise 10 bin TL olması gerektiğini belirtiyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'ten ise bölgesel asgari ücret uygulaması çağrısı geldi.
8-8.500 ASGARİ ÜCRET BİZİM İÇİN MAKUL
Habere göre İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, "Asgari ücrette bir yıllık enflasyon oranları baz alınıyor. Geçen yıl asgari ücreti baz aldığımızda 8 bin-8 bin 500 bandı bizim açımızdan makul. Ancak devlet teşvikleri çok önemli. Bizim de maliyetlerimiz çok ciddi oranda arttı. Özellikle sigorta primlerinde ciddi teşvik gerekiyor" dedi.
İTO'DAN BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Avdagiç, "Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerekiyor. İstanbul'daki bir asgari ücretle, 5-6'ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı" dedi.
PATRONLARDAN 10 BİN TL OLSUN TALEBİ
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, asgari ücretten tasarrufu doğru bulmadıklarını belirterek, "Bu dönemde özellikle ücretli çalışanlar enflasyon nedeniyle ciddi bir baskı altında. Ben haklıyım sen haklısını bir kenara bırakıp aynı gemide olduğumuzu düşünmek zorundayız" dedi.
Asgari ücretin hiçbir dönemde 500 doların altına düşmemesi gerektiğini anlatan Erdemoğlu, "500 doları baz aldığımızda şu anki dolar kuruna göre asgari ücretin minimum 9 bin TL olması gerekiyor. Ancak yılbaşından sonra dolar da artar. O nedenle asgari ücretin 10 bin TL olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu rakamı destekliyoruz" diye konuştu. Kendi grup şirketlerinden asgari ücretle çalışanın olmadığını anlatan Erdemoğlu, "Bizde bu oran zaten hep daha yukarıda oldu. Yeni zam sonrasında da üstünde veririz" ifadelerini kullandı.
"11-12 BİN TL OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda İş Başkanı Seyit Aslan da, yüksek enflasyona dikkat çekerek, şunları anlattı: "Bu enflasyonda en çok asgari ücretle geçinenler eziliyor. Enflasyon durmadığı sürece çalışanlara yapılan zamlar da eriyor. O nedenle enflasyonun durdurulması halinde işçiler 8.500-9.000 bandını kabul ediyor.
Ancak DİSK olarak biz 24 bin TL yoksulluk sınırını baz alıyoruz. Bir ailede iki kişinin çalıştığını düşündüğümüzde gelirinin en azından yoksulluk sınırına yakın olması gerektiğini dikkate alarak asgari ücretin en az 11-12 bin TL olması gerektiğini düşünüyoruz."