Patlayan süt nedir? Süt nasıl patlar?

Son günlerde sosyal medyada hızla yayılan patlayan süt görüntüleri tüketicinin aklını karıştırdı, uzmanlar vatandaşların yüksek ateşte kaynamaya terk ettiği süt cezvelerinin mutlaka karıştırılmasını istiyor.

Son günlerde sosyal medyada hızla yayılan patlayan süt görüntüleri tüketicinin aklını karıştırdı, uzmanlar vatandaşların yüksek ateşte kaynamaya terk ettiği süt cezvelerinin mutlaka karıştırılmasını istiyor. Patlayan Süt haberi çok sayıda tükekicinin dikkatini çekti. Her gün marketten güvenerek aldığı karton kutu içindeki UHT teknoloji ile paketlenmiş sütlerin patladığını duyan vatandaşlara uzmanından tavsiye var. İşte o haberin devamı... Süt patlar mı? UHT teknoloji ile paketlenen sütlerin kaynatılması sırasında sık sık karşımıza çıkan sorunun kaynağı ne sütte, ne de paketlemede... Uzmanlar, karton kutularda satılan sütlerin dar ağızlı geniş tabanlı cezvelerde kaynatılması sırasında bu tür riskler barındırdığı görüşünde.

SÜT KAYNATMAYI HAFİFE ALMAYIN

Hazır sütlerin çoğunlukla UHT teknolojisi ile karton kutular içinde evimize kadar ulaştığını belirten uzmanlar, kaynatmada kullanılan çelik ve ağzı daha dar cezvelerin yüksek ateşte küçük riskler taşıdığı belirtiyor. Yüksek ateşe maruz kalan sütün dibinde oluşan hava kabarcıklarının kaynama noktasına yakın bir sırada açığa çıkmakta zorlandığını belirten uzmanlara göre "Cezvede karıştırılmayan süt malesef küçük bir patlamaya neden olabilir. Daha fazlası beklenmez. Bu sütün sorunlu olduğu anlamına gelmez. Sütün içerisinde kimyasal ya da biyolojik bir madde katıldığı anlamına gelmez. Tamamen kimyasal bir reaksiyon. Sıkışan hava kabarcığı, yukarıya alınmadığı için patlayarak yukarıya çıkmasından kaynaklanıyor."

Sosyal medyada dolaşan patlayan süt görüntülerinin yıllardır var olduğunu belirten uzmanlar sütü ısıtırken ya da kaynatırken arada bir karıştırmanın en iyi yol olduğunu, süt içindeki mineral değerlerinin yüksek ateşte yok olmasının önüne geçilebileceğini belirterek şunları söylüyor:

1- Sütü mümkünse eskisi gibi çinko kaplamalı cezvelerde ısıtın.

2- Sütü her zaman kısık ateşte ısıtın, ya da kaynatın.

3- Sütün içindeki mineral değerlerini korumak için yüksek ateşe maruz bırakmayın..

4- Karton paketlerde aldığınız sütlerin son kullanma tarihine dikkat edin.

5- UHT sütleri mümkün olduğu kadar kaynatmak yerine ısıtarak tüketin.

6- Açık sütte patlama olmaz, bunun yerine taşma olur, bunun nedeni de sütteki yağ yoğunluğudur. UHT süt zaten pişmiştir, pişen sütü ikinci defa pişirince bu durumun oluşma ihtimali vardır.

7- Süt ısıtılırken karıştırılsa, ya da ısıtılan kapa, bir kaşık konsa bile bu durum oluşmaz.

Kaynak: http://www.iyigunler.net

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri