Patlayan Kazan Denetimde Kusurlu Bulunmuş

Antalya’da iki kişinin ölümü 5’si ağır 10 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamanın ardından incelemeler devam ediyor. Patlamanın meydana geldiği fabrikanın daha önce Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından denetlendiği,...

Antalya’da iki kişinin ölümü 5’si ağır 10 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamanın ardından incelemeler devam ediyor. Patlamanın meydana geldiği fabrikanın daha önce Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından denetlendiği, söz konusu kazanın kusurlu bulunduğu ortaya çıktı. Patlamanın, bu eksikliklerden kaynaklanmış olabileceği üzerinde duruluyor.

Antalya’da bu sabah saatlerinde Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil yıkama fabrikasındaki buhar kazanda meydana gelen patlama sonucu 2 kadın işçi hayatını kaybederken 6’sı kadın 10 kişi de yaralandı. Yaralılardan 5’inin durumun ağır olduğu öğrenildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise yaptığı açıklamada 15'i hafif olmak üzere 27 kişinin yaralandığı duyurdu. Patlamada yaralanan Döndü Atik, Saniye Beyaz, Murat Koçer, Ayşe Güneş, Ayşe Erbil, Yaşar Kapar, Ali Cin, Can Ercan, Ayşe Koçtürk ve Fatma Aksoy'un Antalya’daki çeşitli hastanelerde tedavileri devam ediyor. Diğer yaralılar ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edilirken hayatını kaybeden Nurten Uyar (45) ile Mediha Ünsal’ın (45) cenazeleri olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Patlamanın yaşandığı fabrikada Antalya Valisi Muammer Türker ve diğer kurum yetkilileri inceleme yaptı. İnceleme heyetinde bulunan Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ümit Büyükeşmeli, odaya bağlı teknik ekibin patlamanın meydana geldiği bölgede inceleme yaptığını söyledi. Patlamanın yaşandığı kazanın ocak ayında periyodik kontrolden geçirdiklerini ifade eden Büyükkeşmeli, “Gördüğümüz eksiklikleri raporumuzda belirttik. Bugün de teknik ekibimizle bir ön çalışma yaptık. Eksikliklerini bildirdiğimiz ilgili araçlarla ilgili gerekli araştırmayı yapacağız tamamlanmış mı? Tamamlanmamış mı? diye. Bizim ön düşüncemiz, ilgili kazanın işletme esnasında su seviyesinin düştüğü, dolayısıyla susuz kalmasından sonra yapılması gereken kazanın soğutularak işletmeden çekilmesi yerine muhtemelen su verilerek kazanın aşırı ısınmasından dolayı patlamanın meydana geldiği yönünde.” şeklinde konuştu. Büyükkeşmeli, kazan operatörlerinde 'kazancı operatör belgesi' olması gerektiğini, bu fabrikada bunun olup olmadığını araştıracaklarını ifade etti.

“SESLİ İKAZ SİSTEMİ VE PATLAMA KAPAĞI EKSİKTİ”

Bu yıl ocak ayında denetim yaptıklarını belirten Büyükeşmeli, tespit ettikleri eksikliklerin birinin patlama kapağı diye tabir edilen kazan kapağı olduğunu söyledi. İkincisinin de su seviyesini belirleyen sesli ikaz sistemi olduğunu belirten Büyükkeşmeli, bunun da kazanda olmadığını ifade etti. Büyükkeşmeli, bu eksikliklerin giderilip giderilmediği konusunda bir tespit yapamadıklarını da sözlerine ekledi. Bir gazetecinin patlamaya bu eksikliklerin neden olup olamayacağını sorması üzerine Büyükkeşmeli, “Kazandaki su seviyesinin düşmesi bu ikaz sistemiyle ilgili. Yani ikaz sistemi ikaz verir ve ilgili kişi gerekli tedbirleri alır. Bu alınacak tedbirlerin başında da kazanın soğutulması gelir. Tam tersi kazana su basılması patlamaya sebep olur.” diye cevap verdi.

VALİ TÜRKER: 2 ÖLÜ, 5’İ AĞIR 10 YARALI VAR

Patlamanın ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Vali Muammer Türker, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kazanın nedenin olarak buhar kazanının patlaması olduğunu belirten Türker, tam nedenin tespit için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Patlamada 2 kadın işçinin öldüğünü, 6'sı kadın 10 işçinin de yaralandığını ifade eden Türker, yaralılardan da 5’inin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı müfettişlerinin olay yerinde incelemede bulunduğunu kaydeden Türker, olayla ilgili adli soruşturmanın da başlatıldığını söyledi.

Patlamanın ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulunan ve yetkililerden bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, fabrika sabah vardiyasına geçtikten 15 dakika sonra patlamanın meydana geldiğini söyledi. Türel, kazana yakın noktada olan kişilerin patlamadan etkilendiğini belirtti.

ROKET GİBİ 300 METRE FIRLADI, BAŞKA FABRİKAYA DÜŞTÜ

Patlamanın etkisiyle buhar kazanı yaklaşık 300 metrelik bir alanda tahribata neden oldu. Patlamanın şiddetiyle dev kazan bulunduğu yerden fırlayarak yerden 20 metre yüksekliğe kadar çıktı. Havda 300 metre kadar giden kazan patlamanın olduğu fabrikanın karşısında bulunan başka bir fabrikanın bahçesine düştü. Kazan bu sırada diğer fabrikadaki başka bir kazana daha çarparak ağır hasar verdi. Yetkililer, kazanın düştüğü yerde bulunan kimyasal maddelere çarpmamasını büyük bir şans olduğuna dikkat çekti.

“BENİM BİR TANE ANNEM VARDI”

Patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ise fabrika önünde uzun süre gözyaşı döktü. Hayatını kaybedenlerden Nurten Uyar’ın oğlu Deniz Uyar, koşarak geldiği fabrikada acı haberi alınca yıkıldı. Gözyaşlarına boğulan Deniz Uyar, kendisini sakinleştirmeye çalışanlara, “Niye sakin olacağım? Benim bir tane anne vardı.” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

İKİ ÇOCUK ANNESİYDİ

Olay yerine gelen Nurten Uyar'ın babası Hasan Hüseyin Uyar da, yetkililerden bilgi almak için uzun süre bekledi. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Uyar, kızının yaklaşık 3 yıldır fabrikada çalıştığını söyledi. Kızının eşinden ayrıldığını ve 2 çocuk annesi olduğunu belirten Uyar, “Kendisi ve çocuklarının ihtiyacını karşılamak için çalışıyordu. Olayla ilgili bize net bir bilgi verilmedi. Bekliyorum.” dedi.

“MESAİ BAŞLAMAMIŞTI, YOKSA HEPİMİZ İÇERİDE OLACAKTIK”

Öte yandan fabrikada mesai başlamadığı için bazı işçilerin dışarıda beklediği iddia edildi. Bu nedenle büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğüne dikkat çekilirken aynı fabrikada çalışan Gülten Bedir, “Ben binanın girişindeydim. Mesai daha başlamamıştı. 5-10 dakika sonra mesaimiz başlayacaktı. Böyle bir şey aklımıza gelmiyordu. İlk kez böyle bir şey yaşadık.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri