Pasaportu turdan pahalı

Vize uygulamasının kaldırılmasıyla 300 liraya 2 günlük Suriye turuna çıkabilen vatandaş, pasaport almak için en az 300 lira ödemek durumunda kalıyor. Hem vatandaş hem de tur şirketleri pasaport ücretlerinden yakınıyor

YURTDIŞINA TUR YERİNE BİREYSEL GEZİ

Türkiye’nin üye olduğu İslam Konferansı Teşkilatı üyesi ülkeler arasında oluşturulmak istenen ‘ortak ticaret alanı’ kapsamında vizelerin kaldırılması turizmde de olumlu gelişmeleri beraberinde getirdi. Özellikle komşu ülkelere düzenlenen turlarda artış olması dikkatlerden kaçmadı. Vize uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte herhangi bir tura ihtiyaç duymadan bu ülkelere münferit veya birkaç kişilik grup gezileri de çok tercih ediliyor.
ŞEB-İ ARUS’A ARAP İLGİSİ ARTIYOR
Rıza Turizm Genel Satış Müdürü İbrahim Durmuş, vizenin kaldırılmasıyla birlikte tur şirketleriyle geziye çıkanların yarısı kadar da bireysel gidenlerin olduğunu söyledi. Türkiye’den Arap ülkelerine gidenlerin sayısında artış olduğu gibi Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısında da yükselme olduğunu ifade eden Durmuş, Arapların Şeb-i Arus törenlerine de yoğun ilgi göstermeye başladığını aktardı.
SURİYE TURU DA 300 TL, PASAPORTU DA
Ofis Tur Sahibi Ahmet Murat Güney ise vizenin kaldırılmasıyla birlikte tur fiyatlarında düşüş olmasına rağmen pasaport ücretlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. 300 TL’ye Suriye turu düzenlediklerini aktaran Güney, bu tura katılacak bir kişinin en az 6 aylık pasaport çıkartmasının bedelinin ise 400 TL olduğuna dikkat çekti. Güney, pasaport çıkarma ve süresiyle ilgili fiyat indirimine gidilmesini istedi.



Turizm sektörüne pasaport darbesi

300 liraya 2 günlük Suriye turuna katılabilen vatandaş, pasaport almak için aynı miktarda ücret ödemek durumunda kalıyor. Bu durum ister istemez turizme darbe vuruyor.
Türkiye’nin doğal liderliğini yaptığı İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi ülkeler arasında oluşturulmak istenen ‘ortak ticaret alanı’ kapsamında vizelerin kaldırılması turizmde de olumlu gelişmeleri beraberinde getirdi. Özellikle komşu ülkelere düzenlenen turlarda artışın olması dikkatlerden kaçmadı.  Vize uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte herhangi bir tura ihtiyaç duymadan bu ülkelere münferit ve birkaç kişilik grup halinde gidişlerde de büyük artışın olduğu belirtildi. Ayrıca vizenin kaldırıldığı ülkelerden Şeb-i Arus törenlerine katılmak üzere Konya’ya gelenlerin sayısında da artış yaşandı. Ancak vatandaş 2 günlük Suriye turu için 300 TL verirken, 1 yıllık pasaport için de 300 TL ödüyor. Bu tezatlık ister istemez turizme büyük darbe vuruyor.
VİZENİN KALDIRILMASIYLA BİREYSEL GEZİLERDE ARTIŞ OLDU
Rıza Turizm Genel Satış Müdürü İbrahim Durmuş, Türkiye’nin komşularıyla vize uygulamasını karşılıklı olarak kaldırmasının, bu ülkelerle olan turizmine büyük katkı sağladığını söyledi. Geçmişte insanların Suriye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelere gitmek için 40 kişilik gruplar oluşturmak durumunda kaldıklarını anımsatan İbrahim Durmuş, vizenin kaldırılmasıyla birlikte artık bireysel olarak da bu ülkelere gidebildiğini, bazılarının da küçük bir grup oluşturarak kendi arabalarıyla geziye çıktıklarını aktardı. Durmuş, pasaportu olan bir kişinin Türkiye’nin bir şehrine gidiyormuş gibi vizenin kaldırıldığı ülkeleri gezdiğini belirtti.
OTELLER, SURİYE İÇİN AYRI PAZAR OLUŞTURDU
Vize uygulamasının kaldırılmasının tur şirketlerine de katkısının olduğuna işaret eden İbrahim Durmuş, Suriye’ye artık haftada 1, ayda 4 otobüs, Ürdün’e ise ayda 2 otobüs kaldırdıklarını ifade etti. İbrahim Durmuş, “Türkiye genelinde ayda 240 kişi Suriye’ye gidiyor. Bunun en az yarısı da bireysel olarak gidiyor” dedi. Umreye giden insanların da artık karayolunu tercih edeceğine dikkat çeken Durmuş, Suudi Arabistan’la da vizenin kaldırılmasıyla bunun gerçekleşebileceğini kaydetti.
Türkiye’den Arap ülkelerine gidenlerin sayısında artış olduğu gibi Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısında da yükselmenin yaşandığının altını çizen İbrahim Durmuş, “Şu an Türkiye’de tesettür otellere Arap ülkelerinin ve özellikle de Suriyelilerin ilgisi arttı. Artık birçok otelimiz Arap pazarı için ayrı Suriye pazarı için ayrı fiyat vermeye başladı. Suriye’den çok fazla talep olduğundan dolayı Arap pazarının içinde Suriye pazarı açtılar. Suriyeliler Türkiye’de daha ucuza tatil yapıyorlar. Ayrıca Suriye’den Karadeniz’e büyük ilgi var. Karadeniz turlarına katılan Suriyelileri Konya’ya da getiriyoruz. Konya’ya olan ilgiyi bu sayede artırmaya çalışıyoruz” dedi.
ARAPLARIN ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİNE BÜYÜK İLGİSİ VAR
Arapların Konya’ya olan ilgisinin de son yıllarda artış gösterdiğini anlatan İbrahim Durmuş, “Araplar, Konya programlarına ve Şeb-i Arus törenlerine de yoğun ilgi göstermeye başladı. Bu yıl Şeb-i Arus törenlerinden sonra vize uygulamaları kaldırıldı. Önümüzdeki yıllar için Arapların Konya’yı ziyaretlerinde büyük artışın yaşanacağını düşünüyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde yapıyoruz “ değerlendirmesinde bulundu.
300 TL’LİK SURİYE TURU İÇİN 300 TL’YE PASAPORT ALMAK GEREKİYOR
Ofis Tur Sahibi Ahmet Murat Güney ise vize uygulamasının kaldırılmasının tur şirketlerini pek fazla etkilemediğini belirterek, “Mısır, İran, Suriye, Ürdün gibi vizenin kaldırıldığı ülkelerle daha önce vize almak için problem yaşamıyorduk. Bu ülkelere girişte 15-20 dolar vize ücreti ödüyorsunuz” diye konuştu.
Ahmet Murat Güney, vizenin kaldırılmasının münferit gezileri artırdığını belirtti.
Düzenledikleri turların fiyatlarının çok uygun olmasına rağmen pasaport ücretleri nedeniyle birçok vatandaşın istemesine rağmen bu ülkelere gidemediğinin altını çizen Ahmet Murat Güney, “Suriye turu düzenliyoruz. 300-400 TL civarında. Bu turlara katılacak bir kişinin en az 6 aylık pasaport çıkartmasının bedeli ise 265 TL. Pasaport çıkaracak vatandaş 138 TL pasaport cüzdan bedeli ödüyor. 6 aylık 126 TL, 1 yıllık 180 TL, 2 yıllık 304 TL, 3 yıllık 434 TL ve 5 yıllık 616 TL pasaport ücreti ödüyor. Bu fiyatlar ister istemez bizim işlerimizi etkiliyor, vatandaş ise çok uygun olmasına rağmen pasaport ücreti nedeniyle turlara katılamıyor. Dünyanın hiçbir yerinde pasaport fiyatları bu kadar pahalı değil” dedi.
ALİ ÖZCAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri