Yeni Akit gazetesi 28 Şubat sürecinde gazetecilerin askerler tarafından kullanıldığını gözler önüne seren belgeyi yayınladı. Genelkurmay Basın ve Halka İlişkiler Daire Başkanlığı’nın; o dönemde Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’ya köşe yazdırdığı belgelendi.
DAĞ: SAYIN KOMUTANIM BU MAKALEYİ BİZ YAZDIRDIK
28 Şubat davasında tutuklu yargılanan Emekli Albay Hüsnü Dağ’ın evinde ele geçirilen “Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Dairesi Basında Bugün” başlıklı belgede; Fikret Bila’nın 7 Mayıs 1998 tarihinde yayımlanan “Kurban Derisi” başlıklı yazısı yer alıyor. Belgede; köşe yazısının altında el yazısı ile yazılmış ve paraflanmış halde “Sayın komutanım bu makaleyi biz yazdırdık. Gensek (Genelkurmay Genel Sekreterliği)” yazısı bulunuyor.
BELGE, HÜSNÜ DAĞ’IN EVİNDE ELE GEÇİRİLDİ
Hüsnü Dağ hakkında hazırlanan araştırma tutanağında ise; Hüsnü Dağ’ın, Ankara Çankaya ilçesi Ayrancı Mahallesi Reşat Nuri Sokak’ta No: … /.. sayılı adresinde yapılan aramada, görevlilerce 196 numara ile numaralandırılan belge ele geçirildiği belirtiliyor.
Tutanakta; 196 numara ile numaralandırılan “Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Dairesi Basında Bugün” başlıklı belgenin, Milliyet Gazetesi köşe yazarı Fikret Bila’nın 7 Mayıs 1998 tarihli “Kurban Derisi” başlıklı köşe yazısı olduğu, köşe yazısında Türk Hava Kurumu’ndan kurban derilerini toplama yetkisinin kaldırılması, bunun sonucunda da Cumhuriyetin temel niteliklerine ve kurumları aleyhine tavır alan bazı vakıf ve derneklerin kurban derisi toplama gayretlerinin süreceği ile ilgili olduğu, köşe yazısının altında el yazısı ile yazılmış halde “Sayın komutanım bu makaleyi biz yazdırdık. Gensek” ibaresinin bulunduğu ifade ediliyor.
BİLA: YAZILARIMIN ALTINA NOT DÜŞÜLMÜŞ OLMASI BENİ İLGİLENDİREN DURUM DEĞİL
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, 7 Mayıs 1998 tarihinde yayımlanan yazısına ilişkin sorumuzu cevapladı. Bila, “Gazetecilerin görevi güncel olayları izlemek, kamuoyunu bilgilendirmektir. Doğru haber, özgür yorum gazeteciliğin temel ilkelerindendir. Bu çerçevede yazdığım haber ve yazılarımın değerlendirilmesi okurlarımın taktirindedir. Gazetede yayımlanmış yazılarımın başkaları tarafından kesilip saklanması ve altına not düşülmüş olması beni ve gazetemi ilgilendiren ve bağlayan bir durum değildir” dedi.
7 GAZETECİ TUTUKLANSIN
AK Parti MKYK üyesi Şeref Malkoç; HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönemde, 28 Şubat dönemiyle ilgili sorumluların cezalandırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
Suç duyurusunda; 28 Şubat sürecinde darbeye teşebbüs eden askerlerin tüm işlemlerini gazeteciler Ertuğrul Özkök, Hasan Cemal, Ergun Babahan, Fatih Çekirge, Zafer Mutlu, Fikret Bila ve Can Ataklı’yla birlikte gerçekleştirdikleri, şüpheli gazetecilerin tutuklanması gerektiğine dikkat çekildi.
Not: Kupürler, Araştırmacı Yazar Mustafa Yakutcan'ın arşivinden.