Partilerin Ysk Temsilcileri: Erdoğan'ın Başbakanlığı 15’inde Düşecek

12. cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı ile ilgili konu tartışılmaya devam ediyor. Siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcileri Erdoğan’ın başbakanlığının cumhurbaşkanı kesin seçim sonuçlarının...

12. cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı ile ilgili konu tartışılmaya devam ediyor. Siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcileri Erdoğan’ın başbakanlığının cumhurbaşkanı kesin seçim sonuçlarının açıklanacağı gün olan 15 Ağustos’ta düşeceğini belirtiyor.

Konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Halk Parti (CHP) YSK üyesi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ve Saadet Parti YSK üyesi Murat Çolak Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulundu. Başbakanın, başbakanlığının düşüp düşmediği konusunda YSK’nın karar verme yetkisi olmadığını vurgulayan Yakupoğlu, “YSK’nın yetkisi başbakanın cumhurbaşkanı seçildiğini ilan etmektir. Bu ilanı yaptığı anda YSK’nın yetkisi bitiyor. Siyasi partileri denetleyen makam Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’dır.” dedi.

“SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANI OLARAK SADECE İMZA ATAMAYACAK”

An itibari ile başbakanın başbakanlığının düşmediğini belirten Yakupoğlu, “Kesin sonuç Resmi Gazete’de yayımlandığı gün Erdoğan’ın ismi seçilmiş cumhurbaşkanı olacak. Anayasa’da ayrıca ‘cumhurbaşkanı seçilenin parti ile ilişiği kesilir’ diyor. Seçilmiş cumhurbaşkanı olarak sadece imza atamayacak. Onun dışında kendisi cumhurbaşkanı oldu. Abdullah beyin adı da ‘mevcut cumhurbaşkanı’ oldu. Mevcut cumhurbaşkanın görev süresi 28 Ağustos’ta doluyor. Bu seçilme ile ilgili değil. Seçilme ise YSK’nın seçim sonuçlarını açıkladığı anda doluyor.” şeklinde konuştu.

“SONUÇLAR KESİNLEŞTİKTEN SONRAKİ KONU YSK’NIN ALANINA GİRMİYOR”

Cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarının 15’inde açıklanacağını hatırlatan Çolak ise, “Herhangi bir itiraz olursa kurul değerlendirir karara bağlar. Sonucu da Resmi Gazete’de ilan eder. Anayasa açık, seçim kanunu da açık cumhurbaşkanı seçilenin varsa parti ile ilişiği kesilir, TBBM üyesi ise üyeliği sona erer. 15’inden sonra sayın başbakanın başbakanlığı ve genel başkanlığı da düşüyor. Sonuçlar kesinleştikten sonraki konu YSK’nın alanına girmiyor.” ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri