Partileri uyardı: Meclis gazinoya dönüştü

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Genel Kurulu'ndaki küfürlere tepki gösterdi.

Meclis’teki grup toplantılarında yaşanan slogan, yuhalama ve halaylara da dikkat çeken Çiçek, “Neredeyse Meclis gazinoya dönüşür hale geldi.” ifadelerini kullandı.

Meclis’in tatile girmesinin ardından yasama yılı değerlendirmesini bir basın toplantısı ile yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 1 yılda yapılan çalışmalar, yeni anayasa ve milletvekillerinin hakaret içerikli konuşmalarındaki üsluba değindi. Bu yılın geçen dönemlere göre çok daha gergin ve üslup bakımından kırıcı geçtiğini söyledi. 27 Şubat 2013’e kadar Genel Kurul’da söylenen ‘kaba ve yaralayıcı’ sözleri derleyip 110 sayfalık metni siyasi parti genel başkanlarına gönderdiğini hatırlattı. Ancak aradan geçen sürede maalesef olumlu bir gelişme olmadığı ve asla tasvip edilmeyecek ifadelerin hâlâ kullanıldığını belirtti. Çiçek, “Milli Mücadele’yi yürüten Gazi Meclis’e ve aziz Türk milletinin temsilcilerine yakışmayan bu ifadelerin Meclis’in, milletvekillerinin ve genel olarak siyaset kurumunun halk nezdindeki itibarını zedelediğini üzüntüyle müşahede ediyorum. Meclis, eylemlerin yeri de değildir.” uyarısında bulundu.

Zaman'ın haberine göre; Cemil Çiçek, partilerin grup toplantılarına çok sayıda ziyaretçi alınması, bu toplantılardaki slogan, yuhalama ve halayları da eleştirdi. Çiçek, “Grup toplantıları bu kompozisyonda devam ederse, ileride hiç arzu etmediğimiz sıkıntıları yaşarız. Aslında bu grup toplantıları kendi grup iç yönetmeliklerine de uygun değil. Grup toplantılarının asli unsuru milletvekilidir. Parlamento kültürü orada oluşuyor. Maalesef 20 senedir böyle fiili bir durum var. Giderek çok katılımlı basın toplantılarına dönüşüyor. Hele son toplantılarda atılan sloganlar, yuh çekmeler, halaylar... Neredeyse Meclis gazinoya dönüşür hale geldi. Böyle devam ederse bir kısım provokasyonlara, yarın kendilerinin de üzüleceği eylemlere maruz kalabiliriz.” ifadelerini kullandı.

PARTİLER ARASINDA DİYALOG YOK

TBMM Başkanı’nın gündeminde yeni anayasa da vardı. Şunları söyledi: “Yeni bir anayasa hazırlamak milletimize taahhüdümüzdür. Bunun sorumluluğu omuzlarımızdadır, taahhüdümüzü yerine getirinceye kadar da omuzlarımızda durmaya devam edecektir. Epey çaba sarf edildi. Ama bu kadar çabaya rağmen geldiğimiz nokta tatminkâr değil. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların heba edilmemesi gerekmektedir. Komisyonumuz ve partilerimiz, tutumlarını bir kez daha gözden geçirerek, milletimizin önüne yeni bir anayasa ortaya koymak mecburiyetinde. 48 maddeden daha fazla maddede uzlaşmak mümkün. Bu, siyasi partilerin kendi aralarında ortaya koyacağı ilişki meselesi. Ama partiler arasında bu manada diyalog yok. Bir işi yüz yüze konuşmak başka, basın aracılığıyla konuşmak başka. Keşke yeni diyaloglar başlatılabilse.”

Cemil Çiçek, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili bir soru üzerine, geçen sene adli kontrolle ilgili düzenlemenin yapıldığını ve özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığını hatırlattı. Şöyle konuştu: “Yasama organları, yargının yerine geçerek karar yazamaz. Biz ancak kuralı koyarız. Kuralın gerekçesini söyleriz. Anayasa’daki kural yanlış. Biz buradan doğru sonuç çıksın da şu üzüntülü durum ortadan kalksın diyoruz. Üstelik bunu yaparken kişisel ilişkilere, becerilere dayalı kişisel çözümler beklemeye çalışıyoruz. Maalesef bu da olmadı. Bence işte bu anayasanın en evvel değişmesi gereken noktalarından bir tanesi, 83 ve 14. maddedir. 4 siyasi partimizin verdiği tekliflere bakarsanız birbirine yakın bir teklif var.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri