Partilerde sürpriz adaylar

AK Parti'nin önceki gün açıklanan milletvekili adayları kamuoyunu şaşırttı. 7 isminliste dışı kalmasının yanı sıra Hüsnüye Erdoğan, Leyla Şahin ve Rüveyda Gülseren Kozak'ın adaylıkları ise sürpriz oldu.

AK Parti'nin önceki gün açıklanan milletvekili adayları kamuoyunu şaşırttı. 7 isminliste dışı kalmasının yanı sıra Hüsnüye Erdoğan, Leyla Şahin ve Rüveyda Gülseren Kozak'ın adaylıkları ise sürpriz oldu. Önceki gün 25. dönem milletvekili adayları belli oldu. AK Parti'de 9 isim liste dışı kalırken, sürpriz isimler aday gösterildi. Harun Tüfekçi ve Kerim Özkul 3 dönem kuralına takılırken Cem Zorlu, İlhan Yerlikaya, Hüseyin Üzülmez, Mustafa Akış, Gülay Samancı, Ayşe Türkmenoğlu ve Mustafa Kabakcı listede yer almadı. Önceki dönemden sadece Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Mustafa Baloğlu listeye giren isimler oldu.  

LİSTEDE 4 SÜRPRİZ İSİM

AK Parti Konya'nın milletvekili aday listesinde 4 isim sürpriz olarak yorumlandı. Listenin bankoları  olarak görülen bazı isimler veto yerken, aday adaylığı sürecinde çok fazla aktif olmayan isimler listede yer aldı. Temayülde ilk 10'nda olan birçok aday adayı aday gösterilmezken, temayülün son sıralarındaki isimler kendini aday listesinde buldu. Konya kamuoyunun merak ettiği o sürpriz adaylar ise, 3. sıradaki Hüsnüye Erdoğan, 6. sıradaki Leyla Şahin, 10. sıradaki Rüveyde Gülseren ve 11. sıradaki aday Ahmet Özdemir oldu.

HÜSNÜYE ERDOĞAN KİMDİR?

Temayülde 30. sırada yer alan Hüsnüye Erdoğan, aday listesine 3. sıradan girdi. Konya'da aile hekimliği yapan Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'na yakınlığı ile biliniyor. Seçim çalışmalarını sessiz sedasız yürüten Erdoğan, Konya'nın sevilen ve güvenilir doktorları arasında gösteriliyor. Listede 3. sırada yer almasının  en önemli nedenlerinden biri ise geçmiş yıllarda başörtüsü ile yaptığı mücadele. 1990'lı yıllarda başörtü yasağının kaldırılmasıyla ilgili açlık grevi başlatan Erdoğan, kısa sürede kendini Konya'da tanınmaya başlamıştı.

Hüsnüye Eroğan'ın da oğlu Genç MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu'na seçilirken, eşi Prof.Dr. Ender Erdoğan da Selçuk Üniversitesi'nin başarılı akademisyenlerinden.

LEYLA ŞAHİN KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenci iken 28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle aldığı disiplin cezasının 'insan hakları ihlali' olduğu gerekçesiyle AİHM'e taşıyan ilk kadın olan Dr. Leyla Şahin Usta, İstanbul 1. Bölge'den alınarak Konya'dan aday gösterildi. Konya'da 6. sıradan aday gösterilen Usta, adaylığı ile ilgili şunları söyledi: “Artık kadınlar başı örtülü ve açık olarak ayrım yapılmaması gerekiyor. Başörtülü adayların, meclise girecek olabilmesi çok güzel, çok sevindirici. Türkiye'nin demokratikleşme ve insan hakları, özgürlükler ve temel haklar konusunda çok yol kat ettiğimizin bir göstergesidir."

RÜVEYDA GÜLSEREN KOZAK IŞIK KİMDİR?

Aday adaylığı sürecinde en aktif isimlerden biri olan Dr. Rüveyde Gülseren Kozak Işık, seçim çalışmaları kapsamında birçok ilçeyi ve köyü ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)'de önemli çalışmalara imza atan Kozak Işık, Amerika'da da öğrenimi tamamladı. Rüveyde Gülseren Kozak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gözde öğrencilerinden. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile Amerika'daki eğitimlerini beraber tamamladıkları ve yakın arkadaş oldukları öğrenildi. Listeye 10. sıradan giren Kozak Işık'ın dış ilişkilerde önemli görevler verileceği de edinilen bilgiler arasında.

AHMET ÖZDEMİR KİMDİR?

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan 25. Dönem Milletvekili genel seçiminde Konya'dan 11. sırada aday gösterildi. Özdemir'in engelli kontenjanından aday gösterildiği öğrenildi. 1961 yılında Ilgın'da doğan Özdemir, gençlik yıllarında MSP Ilgın İlçe teşkilatında yer aldı. Ankara’da MSP Siyaset Akademisi’ni tamamlayan Özdemir, Genel Merkez Görevlisi olarak Refah Partisi Nevşehir İl Teşkilatını kurdu. 2011 yılında profesör olan Özdemir, Konya'nın sevilen hocaları arasında yer alıyor.

SAADET VE BBP'DEN MİLLİ İTTİFAK

7 Haziran seçimlerine Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi birlikte giriyor. Saadet-BBP ittifakın aday çıkardığı 85 seçim bölgesinin 55'inde Saadet Partisi adayları, 35'inde ise BBP adayları birinci sıradan yarışacak. Milletvekilliği aday listelerinde Saadet Partisi Genel Başkanı Prof.Dr.Mustafa Kamalak İstanbul 1.bölge 1. sırada yer alırken, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Ankara 2.bölge 1.sırada yer aldı. Milletvekili adaylarının isimleri 10  Nisan'da kamuoyuna duyurulacak.

CHP VE MHP'DE KART VE BAL ŞOKU

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'de ise listede sürprizler yaşandı. Eski devlet bakanlarından Faruk Bal liste dışı kaldı. MHP'de 1.sıra adayı ise Mustafa Kalaycı, 2. sıra adayı ise Prof. Dr. Sait Gönen oldu.   CHP'de ise milletvekili aday listesi ise geçen hafta yapılan ön seçimle belli olmuştu. CHP'de 1. sıra adayı Dr. Hüsnü Bozkurt, 2. sıra adayı ise Gülsüm Filorinalı oldu. Üç dönemdir milletvekilliği yapan  Atilla Kart ise önseçime katılmayarak, liste dışı kaldı.

AK PARTİDE LİSTE DIŞI KALAN İSİMLER

1-Kerem Özkul (3 dönem kuralı)

2-Harun Tüfekçi (3 dönem kuralı)

3-Ayşe Türkmenoğlu

4-Mustafa Kabakcı

5-Gülay Samancı

6-Mustafa Akış

7-İlhan Yerlikaya

8-Cem Zorlu

9-Hüseyin Üzülmez

 

CHP'DE LİSTE DIŞI KALAN

1-Atilla Kart

 

MHP'DE LİSTE DIŞI KALAN

1-Faruk Bal

 

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri