Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Özellikle ileriki yaşlarda görülen ve yaşam kalitesini düşüren Parkinson, kesin bir tedavisi olmayan hastalıklar grubuna girer. Ancak burada hastalığa dair herhangi bir tedavinin olmadığını söylemek yanlış olur. İlaç tedavisinin sürdürüldüğü hastalıkta amaç, hastanın rahat etmesini sağlamaktır. Bunun için belirtilerin şiddetini azaltmaya ve kişinin yaşam faaliyetlerini rahatça sürdürmesini sağlamaya yönelik tedavi uygulanır. Peki, nelerdir?

 

Halk arasında en çok bilinen Parkinson belirtisi, el titremesi olarak söylenebilir. Ancak hastalığın daha farklı belirtilerinden de söz etmek mümkündür. İnsan vücudundaki motor becerilerinde kayıpların yaşanmaya başladığı gözlemlenir. Herhangi bir nesneyi kavramada zorluk çekebilen hasta, çeşitli uyku bozuklukları ile karşılaşabilir. REM uyku bozuklukları, titreme, endişe, hezeyan ve halüsinasyon da yine Parkinson belirtileri dahilinde yer alır.

Çeşitli , belirtilerin şiddetlenmesiyle de ölçülebilir. Hastanın hangi evrede olduğunu saptamak içinse uzman doktora danışılmalıdır. Belirtilerin gözlemlenmesi ve hastanın konu ile ilgili sorulara cevap vermesi sonucu tanı ve teşhis işlemlerine geçilir. Erken teşhis sonrası daha kolay kontrol altına alınan hastalık, ne yazık ki ilerleyen evrelerde çok daha şiddetli belirtilerin meydana gelmesine yol açar.

Parkinson ile Ortaya Çıkan Depresyon

Parkinson hastalığı belirtileri sonrasında uzman bir doktora görünen kişi, hastalığını öğrendikten sonra zorlu bir psikolojik sürece girer. Gelecek açısından kaygı duyan kişi, buna bağlı bir şekilde depresyon ve bunalım gibi hastalıklar yaşayabilir. Bu durumda Parkinson ilaçlarının yanı sıra depresyon için de tedavi uygulanabilir. Psikiyatri ilaçları ile birlikte kişinin tedavi görmesi mümkündür.

Parkinson türleri içerisinde farklı hastalıkların da gözlemlendiği Parkinson Plus mevcuttur. Parkinson rahatsızlığına ek olarak farklı belirtilerin de gözlemlendiği Parkinson plus hastalığı, ne yazık ki çok daha zorlu bir süreci beraberinde getirir. Bu nedenle düzenli sağlık muayenelerinden geçmek önem teşkil eder.

Düzenli bir şekilde yaptıracağınız sağlık kontrolleri neticesinde erken teşhis şansını arttırabilir, daha sağlıklı bir yaşamın kapısını aralayabilirsiniz. Diğer hastalıklarda olduğu gibi Parkinson rahatsızlığında da erkenden harekete geçmenin son derece önemli olduğu unutulmamalıdır.

Parkinson Teşhisi ve Tedavisi

Uzman doktor kontrolünde yapılan Parkinson teşhisi, belirtilerin profesyonel bir şekilde gözlemlenmesini ve saptanmasını gerektirir. Eğer kesin bir şekilde Parkinson hastalığından söz ediliyor ise kişinin yaşadığı zorluklara karşılık uygun ilaç grubu ile tedavi aşamasına geçilir. İlaç grupları içerisinde dopamin salgısının vücutta daha fazla dolaşmasını sağlayan ilaçlar olduğu gibi aynı zamanda beynin dopamin salgılanan kısmına müdahale eden ilaçlar de bulunmaktadır.

Diğer hastalıklardaki gibi Parkinson rahatsızlığında da ilaç kullanımı, doktor gözetiminde gerçekleştirilir. Belirtilere uygun bir şekilde yol haritası çizen doktorunuz, gereken tedavinin nasıl olacağını ve kullanılması gereken ilaçların neler olduğunu sizlere ayrıntı bir şekilde sunar.

Parkinson hastalığı hakkında halk arasında çok fazla yanlış bilgiler mevcuttur. Bu duruma bağlı bir şekilde söz konusu hastalığı yaşayan kişi, çok daha fazla stres altına girebilir. Oysa Parkinson hastası bir kişi, uygun tedavi desteği neticesinde 20 yıldan fazla olacak şekilde yaşama şansı elde edebilir. Ayrıca titreme belirtilerinin kontrol edilmesi, uyku ve ruhsal bozuklukların tedavi ile ortadan kaldırılması neticesinde yaşam kalitesi korunabilir. gibi kaynaklar aracılığıyla konu ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri