Parka yüzde 83 zam!

Büyükşehir Belediyesi, otopark ücretlerine yüzde 25, park aylık abone bedeline ise 1 yılda yüzde 83 oranında zam yaptı. Otopark zammına tepki gösteren araç sahipleri, park ücretlerinin düşürülmesini talep ediyor

Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Konbeltaş tarafından yol kenarı hariç yerlerde bulunan açık ve kapalı otoparklardaki park ücretlerine yüzde 25 zam yaptı. Aylık abone bedeline ise bir yıl içerisinde yüzde 83 oranında zam yapıldı. 2014 başında 60 lira olan aylık bone bedeli daha sonra 90 liraya yükseltilmişti. Yıl başında geçerli olan düzenleme ile birlikte aylık abonelik ücreti 110 liraya yükseltildi. Araç sahipleri zam nedeniyle KONBELTAŞ ve belediye yetkililerine tepki gösterdi. Önceki aylarda cadde üzerindeki park ücreti tarifelerine de ciddi oranlarda zam yapılmış, vatandaş kısa süreli parklarda dahi fahiş tutarlarda istenen park ücreti ile ilgili çeşitli kampanyalar düzenleyerek zammın iptalini istemişti. Şehir merkezinde yaşanan park sorununa rağmen otopark ücretlerine yapılan zammın şehir trafiğine olumsuz katkı yapacağı düşünülüyor.

AYLIK ABONELER ŞAŞKIN

Daha önce 2014 Kasım ayında belirlenen açık ve kapalı otopark fiyat tarifesine göre belirlenen fiyat tarifesine bu yıl başında yapılan düzenleme ile 0-1 saate kadar 2 TL olan ücret 2,5 TL, 0-2 saate kadar 3 TL olan ücret 3,5 TL, 0-3 saate kadar 5 TL olan ücret 6 TL, 0-8 saate kadar 6 TL olan ücret  7 TL, 0-24 saate kadar 10 TL olan ücret ise 12,5 TL oldu. Zamdan en çok etkilenenler ise otoparklardan aylık abonelik şekliyle faydalanan sürücüler oldu. Daha önce 90 lira olan aylık abonelik ücreti yüzde 22’lik zam ile 110 lira oldu. 2014 yılı başında 60 lira olan aylık abonelik bedeline yapılan zam miktarı yüzde 83’ü buldu. Pek çok şehirde otopark kullanımının özendirilmesine çalışılırken Konya’da yapılan zamlarla vatandaş otopark kullanımından uzaklaşıyor. Geçtiğimiz aylarda Ankara’da yol üstü otoparklar da ücretsiz yapılmıştı.

MECBUR KALMAZSAM KULLANMAM

Yapılan zamlar nedeniyle bazı sürücüler otoparkı kullanmak yerine kaldırım kenarlarını veya yasak olan yerlere park ediyor. Zamma vatandaşlar da tepki göstermeye devam ediyor. Sosyal paylaşım sitesinde otopark ücretlerin yüksek olmasından şikâyet eden İsmail Güngör isimli vatandaş, “Yol üstündeki otoparklara yapılan zamların ardından kullanmamaya başlamıştık. Merkezde bir işimiz olduğu zaman kapalı otoparklara koyup işimizi hallediyorduk ama yapılan zamlar çok fazla. Otoparkları teşvik edici karların alınması lazım” dedi. Mustafa Arpacı isimli vatandaş da işyerinin bulunduğu bölgede park sorunu olduğu için abonelik usulüyle otoparkı kullandığını belirterek şöyle konuştu: “Aylık abonelik ücreti 60’dan 110 liraya çıkmış. Böyle bir artış kabul edilemez. Neye dayanarak bu kadar zam yapabiliyorlar. Belediye zaten trafik-park sorununu çözecek adımları atmakla mükellef. Bu hizmetlerin kullanılmasında vatandaştan cüzi bir ücret alınması lazım. Kar mantığı güdülerek hizmet olmaz.”

HÂLİD ŞEN  merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri