Paraşütle Organ Bağışına Dikkat Çekmek İsterken Ölümden Döndüler

Bursa'nın Gürsu ilçesinde, organ bağışını özendirmek amacıyla düzenlenen yamaç paraşütü müsabakalarına katılan paraşütçüler şiddetli rüzgar sebebiyle tehlike atlattı. Türkiye’de daha önce bir kaç kez yapılan birden fazla kişinin...

Bursa'nın Gürsu ilçesinde, organ bağışını özendirmek amacıyla düzenlenen yamaç paraşütü müsabakalarına katılan paraşütçüler şiddetli rüzgar sebebiyle tehlike atlattı. Türkiye’de daha önce bir kaç kez yapılan birden fazla kişinin aynı paraşütle atlama girişimi sırasında paraşütçüler, şiddetli rüzgar sebebiyle sürüklendi. Kaza sonrasında yara almadan kurtulan paraşütçüler daha sonra yeniden uçmayı denedi.

Karahıdır köyü yamaç paraşütü atlayış alanında düzenlenen etkinlikte, şiddetli esen rüzgardan dolayı paraşütçüler önce atlamak istemedi. Paraşütçüler rüzgarın az da olsa dinmesi üzerine atlamaya karar verdi. Rüzgarın savurmaması ve ağırlık olması için aynı paraşütle 3 kişinin atlamasına karar verildi. Usta paraşütçüler Uğur Baytaş ile Özge Altın, Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma Derneği yönetim kurulu saymanı İsmail Biçer ile Türkiye’de daha önce 3-4 defa yapılan bu sıradışı uçuşla rüzgarı yenmeyi amaçlarken büyük bir tehlike atlattı.

Üç kişi, uçmaya hazırlandığı sırada şiddetli rüzgarın etkisiyle koşu yönlerinin aksine ters tarafa sürüklendi. Uzun süre rüzgara direnen paraşüttekiler daha fazla dayanamayarak rüzgarın önünde sürüklenerek yuvarlandı. Bu sırada kendilerine yardımcı olmaya çalışan arkadaşları da düşmekten kurtulamadı. Paraşütçüleri, yardıma koşan arkadaşları kurtardı. Yerde hareketsiz yatan paraşütçülerin bağlarını çözen arkadaşları, iki paraşütçü ve dernek yetkilisi Biçer’i ayağa kaldırdı. Kaza sonrasında paraşütçüler ve dernek yetkilisinin yara almadan kurtulması, çevredekilere derin bir nefes aldırdı. Üç kişi daha sonra yeniden uçmayı denedi. Uzun süre rüzgara direnen paraşüttekiler tehlike ve zorluklara rağmen uçmayı başardı. Şiddetli rüzgarın önünde sürüklenerek havada süzülen üç kişi, uzun bir yolculuğun ardından ovada belirlenen alana inmeyi başardı. Bu arada, uçmaya hazırlanan ve kendisi de organ nakli olan Dernek Başkanı Haluk Akın ve diğer paraşütçüler ise yaşanan büyük tehlikelerden dolayı uçmayı iptal etmek zorunda kaldı.

BÖBREK NAKLİNE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN PARAŞÜTLE ATLADILAR

Üç kişilik paraşütle uçan Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma Derneği yönetim kurulu saymanı İsmail Biçer, Türkiye’nin kanayan bir yarasının böbrek hastalıkları olduğunu belirterek, “Sadece Bursa’da 3 bin tane böbrek hastası var. Bunun bin tanesi nakil bekliyor. Türkiye genelinde 70 bin böbrek hastası var. Onun için biz Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak halkımızı uyarmak ve böbrek naklinde farkındalık oluşturmak için bu etkinliği yapıyoruz.” dedi. Daha önce hiç uçmadığını belirten Biçer, ancak korkmadığını belirterek uçmaya gönüllü katıldığını sözlerine ekledi.

ÜÇ KİŞİLİK UÇUŞ TÜRKİYE'DE 4 DEFA YAPILDI

Bursa yamaç paraşütünden Uğur Baytaş ise organ bağışı haftası dolayısıyla farkındalık oluşturmak için uçmak istediklerini belirtti. Baytaş, şunları söyledi: “Normalde ikişer kişilik uçuşlar yapılıyor ama biz bugün üç kişilik uçuş yapacağız. Türkiye’de üç ya da dört kere yapıldı. Bu dördünden birini yine ben yapmıştım. Bugün ikincisini gerçekleştireceğim. Böylesine anlamlı günde uçuş yapmanın gururunu yaşıyorum.”

Bayan pilot Özge Altın da kendisi de diyaliz hemşiresi olduğunu belirterek, “Şu anda üç kişi uçmamızın sebebi hava çok sert olduğu için ağırlık yapmamız gerekiyor. İki kişi uçuşta riskli olabilir. Üç kişi olursa daha az riskli olabilir diye üç kişi uçmaya karar verdik.” şeklinde anlattı.

Dernek Başkanı Haluk Akın da 9 Kasım Organ Haftası nedeniyle vatandaşlarda bir farkındalık oluşturmak istekilerini belirterek, “Ben de nakil olmuş bir hasta olarak, buradan atlayarak organ bağışına dikkat çekmek istiyoruz.” dedi.

Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız ise organ bağışının çok önemli olduğunun altını çizerek, “Bizler insanların yaşadığı hayatı en iyi şekilde yaşaması için uğraşıyoruz. Bu nedenle de bizim yamaç paraşütü ile buna destek vermek istedik.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri