Parasız Kalan Rumlar Sözde Bağımsızlık Günlerinde Tasarrufa Gitti

Sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlık günü dolayısıyla Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen geçit töreni Rumların ekonomik darboğazda bulunmaları nedenle tasarruflu geçti.

Sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlık günü dolayısıyla Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen geçit töreni Rumların ekonomik darboğazda bulunmaları nedenle tasarruflu geçti. Önceki törenlere göre sönük geçtiği görülen Rumların sözde bağımsızlık töreninde tanklar ve ekonomik açıdan yük getirecek askeri araçlar kullanılmadı.

Askeri geçit törenine, tasarruf çerçevesinde, sadece Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO), Polis, İtfaiye Teşkilatı, Sivil Savunma, askeri okullar, Yunan Alayı (ELDİK) mensuplarının katıldı. Törenin selamını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kabul ettiği, göndere sözde Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağının çekilmesi ve “milli marşın” okunmasının ardından 21 pare top atışının yapıldı.

Bu yıl ilk kez tüm AB üyesi ülkelerin bayraklarının geçit törenine dahil edildiği görülürken, geçit törenine takımıyla katılan ülkelerin bayraklarının önde, diğer ülkelerin bayraklarının da alfabetik sıraya göre yer alması dikkat çekti.

Ayrıca bu yıl yine ilk kez, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’nın katıldığı Avrupa Birliği’nin “Helbroc” savaş birliğinin de geçit töreninde yürüdüğü gözlemlendi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis askeri geçit törenin ardından yaptığı açıklamada krizin yaralarının, mücadeleye devam etme yönündeki kararlılık ve iradelerini çelikleştirdiğini savundu.

Kıbrıs halkına güç, cesaret, inat dileyen Anastasiadis, müzakerelerde daha güçlü olabilmeleri için savunma zırhını güçlendirmeye devam etmeye itina gösterecekleri teyidinde bulundu.

Törene katılan Yunanistan Milli Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın, dayanışma ruhu içerisinde, sadece adanın bütünlüğü hedefiyle yürüdüğünü ifade etti.

Koşulların zor olduğunu belirterek, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın aynı kışkırtmalarla karşı karşıya olduğunu, ancak bunun üstesinden geleceklerini ifade eden Avramopulos, Anastasiadis’e, gelecek yıl aynı alanda, adanın bütünlüğünü kutlayacak Başkan olması dileğinde bulunarak, o zaman bağımsızlığın anlamının daha ağır bir mana kazanacağını belirtti.

Öte yandan ABD, Fransa, Rusya liderlerinin 1 Ekim dolayısıyla Anastasiadis’e gönderdiği telgraflarda Kıbrıs’ın bölgedeki rolü ve önemine dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri