Paraguay ve Venezuela Türk yatırımcıların ilgisini çekiyor

Türk iş insanları, Latin Amerika ülkelerine yatırımlarını artırmak istiyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Venezuela ve Paraguay İş Konseyleri, geçen ay Latin Amerika ülkeleri Paraguay ve Venezuela'ya ziyaretlerde bulunarak olası yatırımlar hakkında görüşmelerde bulundu.

DEİK/Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Ali Galip İlter, AA muhabirine, Venezuela'nın coğrafi konumunun, hem Karayipler hem de Atlantik pazarlarına erişim sağlayarak ticaret yollarını ve ulaşımı kolaylaştırdığını söyledi.

İlter, dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervlerinden bazılarına sahip olmasının Venezuela'yı, küresel enerji piyasalarında kritik bir oyuncu haline getirdiğini anlattı.

Venezuela ekonomisinin, petrolün ötesinde, özellikle tarım, turizm, madencilik ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde çeşitlendirme potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken İlter, Türkiye'nin Venezuela ile olan dış ticaretinde ise 2014-2018 döneminde ithalatçıyken 2019-2020 yıllarında ise ihracatçı konumunda bulunduğunu dile getirdi.

İlter, "2022'de Türkiye'nin Venezuela'dan ithalatının yüzde 30 yükseldiği bir dönem olurken, Türkiye'nin ihracatı yüzde 22 arttı. 2023'te ithalatın yarıya inmesi ile dış ticaret denge kazanırken dış ticaret hacmi 733 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 2023 Mayıs ile 2024 Nisan arasındaki süreçte Türkiye'nin Venezuela'ya ihracatı 397 milyon dolar, Venezuela'dan ithalatı 395 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Venezuela'ya ihracatında un ve pastacılık ürünleri, değirmencilik, enerji, su ürünleri, bitkisel ve hayvansal yağlar öne çıkıyor. Türkiye'nin Venezuela'dan ithalatında ise demir-çelik, enerji, organik kimyasallar, alüminyum eşya, altın ve mücevherler öne çıkıyor." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri