Pandemi kitap sektörünü vurdu

Koronovirüs pandemisi, kitapçıları da vurdu. Pandemi döneminde online kitap satışları artarken, kitapçılar bu durumdan olumsuz etkilendi.

1,5 yıldır devam eden Koronavirüs (Kovid-19) salgının birçok sektörü olduğu kitap sektörünü de olumsuz etkiledi. Yayınevleri ve kitapçılar kısıtlamalar yüzünden zor günler geçiriyor. Pandemi başladığı günden bu yana satışlarında ciddi düşüş yaşandı. Salgın sürecinde artan online satışlar ve internet sitelerinin indirimleri kitapçıları olumsuz etkiledi. Dünyayı etkiyen koronavirüs salgını döneminde insanlar kitapçılarda daha az vakit geçirmeye başladı. Bolca vakit ayırıp raftan rafa gezerek kitapları inceleyip seçip almak yerine, önceden seçtiği kitabı alıp hemen geri dönme alışkanlığı satıcıların işlerini olumsuz etkiledi.

Konya’da kitabın kalbinin arttığı Rampalı Çarşı’da kitap satışlarında geçen yıllara göre ciddi düşüş yaşandı. Sembol Kitap evi çalışanı Bahattin Yıldız, “Pandemi sonrası kitap satışlarında şuanda çok fazla bir durgunluk söz konusu. Özellikle okulların kapalı olması satışlarımızda bir durgunluğa neden oldu. Ama esnaf olarak satışlarımız azaldı” dedi.

OKULLARIN KAPALI OLMASI EN ÖNEMLİ FAKTÖR

30 yıldır Rampalı Çarşı’da esnaflık yapan Nüve Kitapevi Sahibi İsmail Çalışkan, kitapçıların pandemi sürecinde ciddi anlamda zarar ettiğini söyledi. Okulların kapalın olmasının kitapçıları çok etkilediğini belirten çalışkan “Üniversite ve liselerin kapalı olması bizi en çok olumsuz etkileyen unsurlardan birisidir. Pandemi öncesi öğrencilerin ihtiyaçlarının yanında buralarda vakit geçirmesi bizim için çok olumlu etikler bırakıyordu. Bunun yanında en önemli etkilerden birisi de devletin resmi kayıtlarında kitapçıların bir isminin anılmamasıdır. Bizler kırtasiyeci olarak telakki etmeleri bizi zor durumda bırakıyor devlet nezlinde kitapevi olarak bir karşılık bulamıyoruz” dedi.

PANDEMİDE ONLİNE SATIŞLAR ARTTI

Vatandaşların artık eskisi kadar kitapçıları gelemediğini aktaran İsmail Çalışkan, “Online satış üzerinde bir artış elbette var ama her esnafın online satış yapma imkanı bulamayabilir bizlerde online satış işlemlerine yeni yeni geçmeye başladık. Online satışlarda bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Yasaklar ile birlikte sokağa çıkamayan vatandaşlar internet alışverişi yapanların sayısı oldukça arttı bu artış kitapçılarıda etkiledi” diye konuştu.

KİTAP SATIŞLARI SINAV DÖNEMİNDE DAHA ÇOK ARTAR

Kitap satışlarının dönemsel olarak değişiklik gösterdiğini aktaran eğitim kitap evi çalışanı Ertuğrul Negiş de şunları kaydetti: “Öğrenciler sınav zamanlarında sadece sınav kitaplarını almak için bile geldiklerinde burada daha çok vakit geçiriyorlardı. Ders kitabı haricinde ilgisini çeken kitaplara göz atma fırsatı buluyorlardı. Raftan rafa gezerek kitapları inceliyorlardı. Yasaklar önceden seçtiği kitabı alıp hemen geri dönme alışkanlığı satıcıların işlerini olumsuz etkiledi.”

SAİD ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri